Родитељи тинејџера имају највећи проблем. Више од четвртине (28 процената) осећа се под стресом покушавајући да разговара са својом децом у време оброка, док би 86 процената желело да унесе више енергије, забаве и ангажовања на породичне вечере.

Развојни когнитивни неуронаучник и психолог професор Сем Вас, који је био укључен у студију, верује да можда својој деци постављамо погрешна питања. Наиме, родитељи су фрустрирани кратким одговорима на питање: „Какав ти је био дан?“, а професор Вас верује да је управо то питање проблем. Он предлаже да постављате мање генеричка, директнија питања која се заснивају на стварима које чине ваше дете срећним, на пример: „Шта ваши пријатељи мисле о вашим новим ципелама/фризурама/школској торби?“

Фото: Профимедиа

 

„Ако друге људе учините фокусом разговора, такође можете учинити да се тинејџери осећају опуштеније. Можете питати своје дете: ‘Како је био твој најбољи пријатељ данас и шта му се десило у школи?’ или нешто конкретније попут: „Шта је најбоља ствар која вам се данас догодила?“ предлаже др Вас.

Скоро половина родитеља (48 процената) се слаже да постављање одређеног питања помаже да се добије више информација о дану њихове деце у школи.

Фото: Shutterstock

 

Професор Вас додаје: „Када смо сви уморни на крају дана, упадамо у замку једносмерних питања и одговора. Разговор за вечером може бити изазован, али добро је запамтити да се не ради увек о томе која питања постављате већ како их питате.“

Каже и да децу на разговор могу мотивисати спољашњи стимуланси, односно започињање разговора након заједничке игре или док припремају оброк.

„Почетак нове школске године може бити тежак прелазни период за родитеље. Навикли сте да знате све што се дешава са вашом децом, а онда је од њих тешко извући више од неколико речи“, закључио је професор, а преноси Mirror.

БОНУС ВИДЕО: