У конкуренцији двадесет девојака победила је надмоћно, а то се поновило и у Београду. Тако је Радмила Живковић тек у другом покушају освојила титулу мис Југославије.

Глумица Радмила Живковић преминула је у четвртак 20. септембра након дуге и тешке болести. Публика ће је заувек памтити као одсечну и врцаву даму која се никада није либила да каже шта мисли.

Иако је била ванвременски талентована глумица, а што је показала и улогом која ју је обележила у представи Госпођа министарка, она је била и једна од лепших дама свог времена.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

 

Старије генерације је знају и из времена кад је била најлепша Југословенка. Радмила је тек из другог покушаја постала мис Југославије. 

У кишно септембарско јутро кренули су у Зрењанин на приредбу за Избор за мис Србије 1968, водитељ Мића Орловић и позната манекенка Тамара Бакић која је била "задужена” за девојке.

Закаснили су више од пола часа, јер је глумац и спикер Дејан Ђуровић дан раније обећао да ће довести, у последњем тренутку, још једну кандидаткињу.­

"Гарантујем вам да ће ова девојка бити мис Југославије",­ говорио је Ђуровић. Али када се појавио са црнокосом Радмилом Живковић, Мића Орловић и Тамара Бакић нису били одушевљени. Висока девојка деловала је збуњено и стидљиво.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

 

Тако се понашала и на приредби у Зрењанину. Жири као да јој није поклонио посебну пажњу. Доспела је међу шест најлепших и ту "стала". Није постала чак ни једна од пратиља и финална приредба на Златибору одржана је без ње.

Међути, следеће године на филмском фестивалу у Пули Радмила Живковић појавила се међу глумицама. Играла је малу, епизодну улогу сеоске младе у ратном филму Владе Павловића "Осека". Али је више пленила својом појавом у фестивалском шаренилу. Као да се пролепшала, постала сигурнија, у сваком случају елегантнија. Фото­репортери су се утркивали који ће пре даје сними за насловну страну свог листа.

 

 

Ту, у Пули, предложено јој је да и ове године конкурише за "мис Србије". Одлучно је одбила, сећајући се непријатног искуства из Зрењанина. Ипак, организатори су јој послали позив и она се појавила међу кандидаткињама за најлепшу девојку Србије. У конкуренцији двадесет девојака победила је надмоћно, а то се поновило и у Београду. Тако је Радмила Живковић тек у другом покушају освојила титулу мис Југославије 1969.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: