Сутра је један од великих празника, такозвани женски празник, Мала Госпојина. У народу се овај празник слави уз живописне обичаје, углавном посвећене рађању. Веома је цењен код Срба, а у већини места одржавају се вашари и друге свечаности, прославе и молитве.

Такође, на Малу Госпојину многи планирају и уговарају свадбе и венчања, јер, према предању, она младенцима, вереним, и венчаним на овај дан дарује посебну благослов. Јесење свадбе у Србији, од давнина, почињале су од Мале Госпојине.

У пољопривреди, Мала Госпојина је означавала време када се почињало са орањем и сетвом озимих усева. У то време, приређиване су и разне сточарске свечаности.

Фото: СПЦ

 

 

Верује се да биље убрано између Велике и Мале Госпојине има посебна лековита својства, а да јаја из тога периода могу целе године да остану свежа па се зато остављају за насад; пилићи излегнути у ове дане биће добре носиље.

Верује се да ако на овај празник буде ведро, без облака и ако се види сунце током већег дела дана, верује се да ће јесен и зима бити благе.

(Блиц Жена)

БОНУС ВИДЕО: