Рангирање најбољих земаља на свету, које сваке године припремају U.S. News & World Report заснован на мишљењима више од 17.000 људи широм света. Анкета обухвата различите категорије као што су квалитет живота, културни утицај, економска снага и отвореност за пословне могућности. Ове године чак 15 европских земаља слетело је међу првих 25 земаља, што потврђује доминацију старог континента у многим областима.

Напето надметање светских суперсила

Ове године конкуренција је била посебно жестока. Земље су се бориле за врх листе са импресивним достигнућима у предузетништву, иновацијама, социјалној правди и културном утицају. На другом месту нашао се Јапан, који се за годину дана попео за четири места и познат је по својој технолошкој изврсности и предузетничком духу. Треће место заузеле су САД, које су се попеле за два места и наметнуле се као светска економска и културна сила.

Европа у првом плану

Фото: Профимедиа

 

 

Европске земље доминирају у горњем делу рангирања, што одражава њихов висок животни стандард, иновативност и стабилност. Поред победника, међу првих десет земаља су Шведска, Немачка, Велика Британија и Данска. Све ове земље познате су по прогресивној социјалној политици, успешној економији и изузетном квалитету живота.

Како је прошао регион?

Међу земљама бивше Југославије највише се пласирала Хрватска, која је заузела 47. место. Словенија је заузела  65. место. На самом дну листе нашле су се Србија (88. место) и Белорусија (89. место). Посебно је био приметан пад Украјине, која је за годину дана пала са 68. на 80. место.

После овог жестоког надметања и поређења, време је да откријемо која је земља трећу годину заредом освојила прво место. То је земља која је синоним за неутралност, висок квалитет живота, иновативност и напредно предузетништво. Земља која је успела да споји стабилну економију, изузетне друштвене вредности и природне лепоте у савршену целину. Победник овогодишње листе најбољих земаља света је - Швајцарска!

Фото: Профимедиа

 

 

Њени одлични резултати у областима квалитета живота, предузетничког окружења и друштвене свести донели су јој ову престижну титулу трећи пут заредом. Својим примером Швајцарска је још једном доказала да успех лежи у равномерном развоју који обухвата све сегменте друштва.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО: