1. Даљински управљач

Студија из 2020. открила је трагове бактерија, квасца и плесни на неким даљинским управљачима, а стручњаци кажу да би могли бити 20 пута прљавији од WC шоље. То је углавном зато што ваш даљински управљач обично користи више људи, од којих неки нису опрали руке. Можете га користити и док једете чипс и тада пренесете бактерије у уста. Немојте брисати даљинске управљаче једнократним марамицама – скупе су и штетне су за околину. Уместо тога, извадите батерије и употребите крпу наквашену у мало сапунасте воде и исцеђену. Контроле за игре, прекидачи за светло и ручке на вратима имају исти проблем па и њих чистите редовно.

Фото: Shutterstock

 

2. Плишане играчке

Омиљени медо вашег детета највероватније врви бактеријама. Није ни чудо – жваћу га и на њему може бити чак и пљувачке и хране. Нису све ове бактерије лоше за вас – заправо, већина њих помаже у заштити нас и нашег имунолошког система. Али постоји тај један посто, попут e. coli, који је опасан и може довести до тешких болести. Студија из 2015. показала је да једна од четири играчке на себи има трагове фекалија. Зато је редовно чишћење кључно – не само када ствари изгледају прљаво. Оперите их у машини на 30 степени и проверите јесу ли потпуно суве изнутра и споља пре поновне употребе. Није потребно спомињати да бисте то требало радити чешће ако су вам деца болесна.

3. Држач четкица за зубе

Једна студија из 2018. тврди да се колиформ, цревна бактерија, налази у више од четвртине држача четкица за зубе. Или ставите мало разређеног избељивача на дно када чистите купатило и мало га потопите или га ставите у машину за прање судова једном недељно.

4. Четке за шминкање и за косу

Не само да накупљају мртве ћелије коже, стару шминку, прашину, студија Универзитета Астон из 2019. показала је да је девет од десет контаминирано бактеријама које могу изазвати болести као што су инфекције коже, па чак и тровање крви. Напуните умиваоник или посуду топлом водом и користите благи дечји шампон за чишћење четкица палцем и намоченим сунђером. Оставите да се осуши на ваздуху. Касније ће много лепше мирисати. Што се тиче четки за косу, и њих редовно чистите.

5. Лаптоп и миш

Године 2020. др. Аманда Џоунс, ванредна професорка микробиологије на Универзитету Northumbria, написала је у извештају да клице пронађене на преносном рачунару укључују стафилококе, стрептококе и неке бактерије које се преносе ваздухом попут микрокока. То може довести до инфекција коже и упале грла. Ако сте једини корисник, једном недељно га пребришите влажном крпом меком крпицом наквашеном у мешавину воде и детерџента за судове. За уређаје које чешће користи више људи, учините то сваки пут пре употребе.

Фото: Shutterstock

 

6. Играчке за купање

Играчке за купање могу бити тајно скровиште за црну плесан, нарочито ако имају малу рупицу на дну. Ова плесан може завршити у води вашег детета за купање или, што је још горе, може је чак и прогутати, што може довести до инфекције грудног коша. Исцедите сву воду након употребе и оставите их да се добро осуше на ваздуху. Такође, редовно их намачите у топлој води с мало разређеног избељивача како бисте уклонили све гљивичне споре.

БОНУС ВИДЕО:

(Крстарица)