Посебно одељење за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду покренуло је истрагу против радника службе обезбеђења Окружног затвора у Београду Момчила Ј. (46) због сумње да је од осумњиченог Филипа С. (20) примио мито, као накнаду за пренос опојне дроге марихуане једном притворенику.

 

Осумњичени су саслушани у тужилаштву где су се бранили ћутањем, односно искористили су своје законско право да не износе одбрану.

Након саслушања тужилаштво је предложило судији за претходни поступак Вишег суда у Београду да обојици осумњичених одреди притвор да не би утицали на сведоке, а Момчилу Ј. и да не би поновио кривично дело у кратком временском периоду.

Наредбом о спровођењу истраге Момчилу Ј. се на терет ставља кривично дело Примање мита, Филипу С. кривично дело Давање мита.

Узео мито од 35000 динара

Постоје основи сумње да су се осумњичени Момчило Ј. и Филип С. 21. септембра 2024. године око 19 часова састали на једној бензинској пумпи у близини аутопута, па је Филип Ј. ушао у возило којим је управљао Момчило Ј. који је кренуо на посао у трећу смену.

Том приликом је, како се сумња, по претходном договору Филип С, предао Момчилу Ј. износ од 35.000 динара као накнаду за пренос опојне дроге марихуане једном притворенику, распоређеном у реону Окружног затвора који је те вечери у својој смени обезбеђивао Момчило Ј.

Након предаје новца и опојне дроге Филип С. је напустио возило, а Момчило Ј. је кренуо даље, на посао.

Огласила се Управа за извшење кривичних санкција

Управа за извршење кривичних санкција саопштава да је са посла удаљен припадник Службе за обезбеђење Окружног затвора у Београду М.Ј. (46) због основане сумње да је починио кривично дело примање мита.

Хапшење старијег командира М.Ј. је резултат координиране сарадње управе Окружног затвора у Београду и надлежних државних органа и њиховог опсежног оперативног рада који је трајао дуже време због сумње у вези са незаконитим поступањем овог командира.

Управа за извршење кривичних санкција још једном истиче да ће доследно да испита рад сваког запосленог у Служби за обезбеђење за кога постоји и најмања сумња да је одлучио да злоупотреби поверена овлашћења јер их управо она обавезују да поштују правду и закон.

У систему, у коме посвећено ради више од 4000 људи, нема и не може да буде места за појединце који одлуче своју униформу да злоупотребе да би чинили кривична дела за која следе најстроже санкције предвиђене законом.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: