Босанскохерцеговачки глумац Моамер Касумовић осуђен је 2021. на годину дана затвора због кривичног дела блудничење над малолетником, што се сазнало тек недавно.

Касумовић је казну отплатио, а јавност је бесна због ниске казне, али и чињеницом да се иста може откупити. Испоставило се да је глумац имао више жртава, које све гласније излазе у јавност са бизарним детаљима. 

Након скандала и пресуде, Касумовић се из Сарајева преселио у Бијело Поље. 

Фото: АТА имагес/З. Милутиновић

 

 

О целом случају сада су се огласили и из Центра за културу у Бијелом Пољу, где је Касумовић био ангажован на неколико пројеката.

Един Смајловић, вршилац дужности директора Центра за културу у Бијелом Пољу, у разговору за "Дневни аваз" говорио је о случају Моамера Касумовића и истакао да он није био запослен у њиховом Центру.

- Моамер Касумовић је био ангажован на низу пројеката првенствено у позоришту. Дакле, режирао је неколико представа. Имао је улогу у неколико позоришних представа које смо радили ми као јавна установа или у копродукцији с другим установама Црне Горе и регије. То је отприлике тај део што се тиче његовог професионалног ангажмана у оквиру Јавне установе Центар за културу. Није био стално запослен нити запослен на одређено вријеме, него је био ангажиран повремено - каже Смајловић. 

Фото: АТА имагес/З. Милутиновић

 

 

Он је истакао да Касумовић није имао додира са децом током рада на тим пројектима. 

- Не, није. Нити је био ангажован када су у питању радионице за децу и младе.

Един Смајловић каже да Касумовића добро познаје, те да је у шоку због свега што се појавило о њему у медијима.

- Наравно. Ово је мало мјесто. Моамера, малтене, сви познајемо, он и ја смо генерација и ја сам студирао у Сарајеву, познајем га добро. Искрено да вам кажем, сада је најлакше, то је ваљда оправдање свима, ја нисам могао наслутити, читајући оно што се десило, не бих да правдам било кога, посебно када је у питању овакво дело, не могу имати било какву олакшавајућу околност за било кога, али верујем да у Црној Гори стварно то нико није знао. Не постоји човек у Црној Гори, на позицији, који би га, да је био упознат с овим, ангажовао за било какав пројекат. Што се мене тиче и мојих претходника за време којих је Моамер био ангажован, мислим да нико од њих није имао ама баш никаквих сазнања - каже Смајловић и додаје: 

- Ми смо поприлично шокирани, пре свега Моамер Касумовић није било ко. Он је у свету уметности веома познат. Постојао је интерес, не само Центра за културу, него и других установа да буде ангажован на неким пројектима, тако да је то нешто што је одјекнуло. Сада је најлакше рећи, сви прибегавају ономе, ми се ограђујемо, али прво што треба сви да кажемо који смо ангажовали Моамера на било каквим пројектима, прво треба да кажемо да саосећамо са жртвама. Након овог сазнања, нико нормалан га више неће ангажовати. Заборављамо кључну ствар, а то је да они који су били жртве овога остају некако по страни - истиче Смајловић. 

(Дневни аваз)

БОНУС ВИДЕО: