У истом дану у Бездан и Апатин стигао је врх поплавног таласа и Дунав је почео да опада.

Како наводи Републички хидрометеоролошки завод, водостај Дунава код Бездана и Апатина достигао је највиши ниво. Водостај износи 673 цм, што значи да не прелази линију ванредне одбране од поплава.

Фото: РТС принтскрин

 

 

- Ево данас је ситуација, радујемо јој се, зато што је Дунав почео да пада, ноћас од два сата он је опао 4 центиметра, што нас јако, јако, јако весели и по неким сазнањима Дунав ће почети баш баш јако да опада тако да ће можда и 2 метра у наредних 24 сата да опадне и весели нас да ћемо већ у суботу или недељу доћи назад у своје викендице, да ћемо почети да чистимо од муља, од свега тога што је Дунав донео и моћи ћемо да враћамо ствари које смо дизали горе да не би поплава нам уништила, тако да ћемо се коначно враћати у нормалан живот, сушити просторије, почети са кречењем у наредних месец дана или тако нешто, само да се зидови мало осуше па да можемо да почнемо да кречимо, да враћамо назад све у нормалан живот на који смо ми навикли овде да живимо. Тако да, данас смо весели и поред ове кише која апсолутно неће утицати даље на пораст или тако нешто јер је ово јако, јако мала киша, а Дунав је већ достигао свој плафон, тако да, весели смо - каже Јосип Стипић, из Барачке, објашњавајући на који начин би овај проблем могао некако да се реши:

Фото: РТС принтскрин

 

 

- То је доста велик посао али можда би се могло решити неком изградњом некога насипа који не би био дужи од можда 2км јер постоји као нека преводница км и по или 2км удаљено одавде и ако би се дигао неки насип можда насип од једног, два, два и по метра ми бисмо били спашени од ових поплава. Тако да то би било јако добро а уједно би било добро због тога што овде Дунав чеше ову обалу и он је буквално гута, једе. Значи уједно би се и спасило то да Дунав промени свој ток, значи била би сигурност максимална за ово викенд насеље које је највеће у овом току Дунава који тече кроз Србију. Значи 420 викендица имамо, то је негде око 1200, 300 људи који овде долазе, да ли за викенд или живе овде. Не живи велики број, живи можда 15, 20 породица које су нон стоп овде, тако да то би пуно, пуно значило за те људе" додаје Стипић.

Како је најављено, поплавни талас на Дунаву код Новог Сада очекује се 27-ог и 28-ог септембра.

(РТС)

БОНУС ВИДЕО: