Алан Јуџин Милер (59) проглашен је мртвим у 18:38 по локалном времену у затвору у јужној Алабами. Милер се тресао и дрхтао око два минута, након чега је уследило око шест минута отежаног дисања током којег се борио за ваздух, преноси Асошиејтед прес.

Смртоносна метода укључује стављање респираторне маске на лице и довод чистог азота. Недостатак кисеоника узрокује смрт од гушења.

Према сведочењима новинара који су били сведоци његове смрти, Милерове последње речи биле су: „Нисам ништа урадио да бих био овде“ и „Нисам учинио ништа да бих био осуђен на смрт“.

Поред тога, замолио је породицу и пријатеље да се „брину” о некоме, али није било јасно чије је име рекао јер му је глас повремено пригушивала маска која му је прекривала лице од чела до браде.

Фото: Танјуг/АП

 

Милер је погубљен због пуцњаве 1999. године у којој су убијена тројица његових сарадника - Ли Холдбрук, Кристофер Скот Јанси и Тери Џарвис. 

- Вечерас је правда коначно задовољена за ове три жртве. Његови поступци нису били резултат лудила, већ чистог зла. Његови гнусни злочини су заувек променили три породице и молим се да могу да нађу утеху после свих ових година - рекала је гувернерка Алабаме Кеј Ајви. 

Фото: Танјуг/АП

 

Прва егзекуција азотом је извршена, такође у Алабами, у јануару. Очевидац је тада за Асошиејтед прес описао како је изгледало погубљење 58-годишњег Кенета Смита.

- Смит је почео силовито да се тресе, увија и грчи, као да има напад. Од силине његових покрета колица су се бар једном видно померила. Подигао је главу са колица, а затим пао назад - присећа се очевидац. 

БОНУС ВИДЕО: