Alan Judžin Miler (59) proglašen je mrtvim u 18:38 po lokalnom vremenu u zatvoru u južnoj Alabami. Miler se tresao i drhtao oko dva minuta, nakon čega je usledilo oko šest minuta otežanog disanja tokom kojeg se borio za vazduh, prenosi Asošiejted pres.

Smrtonosna metoda uključuje stavljanje respiratorne maske na lice i dovod čistog azota. Nedostatak kiseonika uzrokuje smrt od gušenja.

Prema svedočenjima novinara koji su bili svedoci njegove smrti, Milerove poslednje reči bile su: „Nisam ništa uradio da bih bio ovde“ i „Nisam učinio ništa da bih bio osuđen na smrt“.

Pored toga, zamolio je porodicu i prijatelje da se „brinu” o nekome, ali nije bilo jasno čije je ime rekao jer mu je glas povremeno prigušivala maska koja mu je prekrivala lice od čela do brade.

Foto: Tanjug/AP

 

Miler je pogubljen zbog pucnjave 1999. godine u kojoj su ubijena trojica njegovih saradnika - Li Holdbruk, Kristofer Skot Jansi i Teri DŽarvis. 

- Večeras je pravda konačno zadovoljena za ove tri žrtve. NJegovi postupci nisu bili rezultat ludila, već čistog zla. NJegovi gnusni zločini su zauvek promenili tri porodice i molim se da mogu da nađu utehu posle svih ovih godina - rekala je guvernerka Alabame Kej Ajvi. 

Foto: Tanjug/AP

 

Prva egzekucija azotom je izvršena, takođe u Alabami, u januaru. Očevidac je tada za Asošiejted pres opisao kako je izgledalo pogubljenje 58-godišnjeg Keneta Smita.

- Smit je počeo silovito da se trese, uvija i grči, kao da ima napad. Od siline njegovih pokreta kolica su se bar jednom vidno pomerila. Podigao je glavu sa kolica, a zatim pao nazad - priseća se očevidac. 

BONUS VIDEO: