Психолог Кевин Датон са Катедре за експерименталну психологију Универзитета у Оксфорду спровео је истраживање међу становницима Велике Британије како би открио које професије имају највећи број психопата.

На првом месту су директори и менаџери, затим адвокати, медијске личности (са акцентом на глумце и музичаре), продавци, хирурзи, новинари, полицајци, свештеници, кувари и државни службеници.

Многе од ових десет професија уклапају се у профил психопата, јер су неке од основних карактеристика психопата необориви его, егоцентричност, неустрашивост, хладнокрвност и шарм, што су такође карактеристике уско повезане са концептом успеха.

Фото: Профимедиа

 

 

Томе у прилог иде и студија британског академског часописа Јоурнал оф Бусинесс Етхицс, према којој су психопате у високо плаћеним професијама попут адвоката и менаџера често мање успешни у свом послу од других колега. Такви људи зарађују мање новца и њихове везе ће такође бити мање успешне.

Са друге стране Датон је направио и списак послова на којем је има најмањи број психопата.

На списку су - медицинско особље, терапеути, стилисти, особе у области неге и лепоте, професори и наставници, људи који се баве креативним писањем и особе које се баве добротворним радом.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: