- Човек мора да провуче улогу кроз себе и тамо нађе неке електронске тачке које се слажу или не слажу. Али превише веровати у улоге јесте опасно. Поистовећивати се (са улогом). Ја сам имао проблем са Теслом, толико сам се уживео и почео да живим тим животом.

Фото: П. Милошевић

 

 

- Чак сам и спавао усправно као он. Онда сам почео да размишљам на његов начин. Међутим, једне ноћи, око сат после поноћи, видим ја, боли ме глава, а потенцијал мојих вијуга је узан за његове мисли. Рекох себи: "Петре, биће још улога, али немој сада да излудиш, хајде ти доле на шанк." Нико ме није видео. Када су ме видели доле (за шанку), забезекнули су се - присетио се Божовић и навео да је тада наручио две флаше курвоазјеа.

Фото: Јутјуб принтскрин/Класик ТВ

 

 

- Тако се човек ослободи. То је велика пресија, огромне су то личности. Не можете играти целокупног (Теслу). Ја сам све сазнао о њему и то је нешто што ме прати цео живот, али на један леп, искуствен начин - признао је глумац.

Поред Теслине улоге, Божовић је открио коју улогу није волео што је одиграо, која је за њега била најгора.

Фото: Јутјуб принтскрин/Класик ТВ

 

 

- Рекао сам улога у филму "Лепа села, лепо горе". Ту су ме хвалили исто, али то је тако одвратно и тако је тачно то. Па ме због тога више нервира, а онда негде мислим има и у мени тога сигурно, чим сам ја то добро одиграо. Не може баш то овако да измислите такве ствари. Тако да не бих такву улогу више играо, стварно - рекао је Божовић.

Фото: Јутјуб принтскрин/Класик ТВ

 

 

Било је речи и о Божовићевим признањима.

- Признања су увек лепа. Мени је говорио Миша Жутић: "Знаш шта, буразеру. Млади глумци треба да добијају награде..." Младом човеку то много значи, заиста, а нама старијима значи овако као што је некад значио сат од предузећа за 15 година рада. Поготово ако носи име Павла Вуисића, Добрице... Добио сам скоро и Нушићеву награду за животно дело, и то у време када су нам доле у Ивањици отели Нушићијаду из чиста мира. Код нас не постоји заштита духовне вредности, само материјалне. Ако вам украду кола, одузму парче земље, онда можете на суд... - рекао је Петар Божовић.

БОНУС ВИДЕО: