Исланд није ни приближно хладан као Антарктик на којем комарци због ниских температура не би могли никад да преживе, нити му мањка извора и језера који комарцима прилично погодују за размножавање.

Комараца има у свим суседним државама – Норвепкој, Данској, Шкотској, па чак и на Гренланду – што цео случај чини само још мистериознијим.

Фото: Профимедиа

 

 


Највероватнија теорија до сада је да их на дистанци држи океанска клима – комарци лежу јаја на ниским температурама, а ларве се излежу када отопли. На Исланду су међутим, заступљене три смене хладних и топлих периода годишње, па научници претпостављају да би такви услови могли да буду сувише нестабилни за опсанак ових инсеката.

Према другим, могуће је да се узрок овог феномена крије у хемијском саставу самог тла Исланда, или у води, односно да постоје хемијска једињења која комарци не толеришу.

Ипак, глобално загревање могло би да промени све – раст глобалне температуре ваздуха у последњих 20 година проузроковао је насељавање око 200 нових врста инсеката на подручје Исланда. Уколико се овај тренд настави, комарце ће можда бити могуће наћи и на овом месту.

Ипак, то нису нужно лоше вести – рибе би у том случају на располагању имале још један извор хране.

(б92)

БОНУС ВИДЕО