Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) започеле су вечерас копнени напад на Либан.  Израелске снаге тренутно спроводе ограничене копнене операције на мете Хезболаха унутар Либана.

22.44 - Мировне снаге УН се повукле са границе Израела и Либана

Мировне снаге УН више не патролирају граничним подручјима на југу Либана!

- Више не можемо да патролирамо граничним подручјима на југу због тешке артиљеријске ватре израелских снага и Хезболаха - наводи портпарол УН Стефан Дујарик.

Наводи да 10.000 припадника мировних снага остаје на положају, али да не могу да патролирају путевима у близини границе због "интензитета ракетирања". Дујарик каже да је део цивилног особља "премештен на север" из предострожности и да се ситуација "прати из сата у сат".

Привремене снаге Уједињених народа у Либану (УНИФИЛ) стациониране су од 1978. године. Снаге су повећале своју присутност у Либану према Резолуцији 1701 Савета безбедности УН која је усвојена, али никад није правилно спроведена како би се окончао сукоб између Израела и Хезболаха 2006. године.

22.39 -  Израел распоредио пет бригада код границе са Либаном

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) распоредиле су око пет бригада на северу земље, али се не очекује да ће све прећи границу са Либаном, преноси Ен-Би-Си њуз, позивајући се на америчког званичника.

- ИДФ тренутно има око пет распоређених бригада - наводи амерички ТВ канал.

22.33 - ИДФ позвала цивиле да се удаље од команде Хезболаха у Бејруту

ИДФ позива цивиле да се хитно удаље од неколико зграда које припадају Хезболаху у јужном предграђу Бејрута!

Пуковник Авишај Адре, портпарол ИДФ на арапском језику, објавио је уз поруку и мапе које позивају цивиле да се дистанцирају најмање 500 метара од три локације у Дахији.

- Ви сте у близини објеката Хезболаха и ИДФ ће снажно деловати против њих, ради ваше и безбедности чланова ваше породице, морате се одмах евакуисати и удаљити најмање 500 метара - наводи Адре.

22.14 - Почели напади на инфраструктуру Хезболаха у близини границе

Амерички Стејт департмент саопштио је да је речено да израелске снаге гађају инфраструктуру у близини границе.

Израелске снаге "тренутно спроводе" ограничене копнене операције на мете Хезболаха унутар Либана, саопштиле су САД касно у понедељак, усред снажног гранатирања и тенковске ватре дуж границе између две земље.

- Трупе су се повукле са положаја дуж јужне границе Либана са Израелом на најмање пет километара северно од границе - рекао је за Ројтерс либански безбедносни извор.

(Тајмс оф Израел)

БОНУС ВИДЕО: