Izraelske odbrambene snage (IDF) započele su večeras kopneni napad na Liban.  Izraelske snage trenutno sprovode ograničene kopnene operacije na mete Hezbolaha unutar Libana.

22.44 - Mirovne snage UN se povukle sa granice Izraela i Libana

Mirovne snage UN više ne patroliraju graničnim područjima na jugu Libana!

- Više ne možemo da patroliramo graničnim područjima na jugu zbog teške artiljerijske vatre izraelskih snaga i Hezbolaha - navodi portparol UN Stefan Dujarik.

Navodi da 10.000 pripadnika mirovnih snaga ostaje na položaju, ali da ne mogu da patroliraju putevima u blizini granice zbog "intenziteta raketiranja". Dujarik kaže da je deo civilnog osoblja "premešten na sever" iz predostrožnosti i da se situacija "prati iz sata u sat".

Privremene snage Ujedinjenih naroda u Libanu (UNIFIL) stacionirane su od 1978. godine. Snage su povećale svoju prisutnost u Libanu prema Rezoluciji 1701 Saveta bezbednosti UN koja je usvojena, ali nikad nije pravilno sprovedena kako bi se okončao sukob između Izraela i Hezbolaha 2006. godine.

22.39 -  Izrael rasporedio pet brigada kod granice sa Libanom

Izraelske odbrambene snage (IDF) rasporedile su oko pet brigada na severu zemlje, ali se ne očekuje da će sve preći granicu sa Libanom, prenosi En-Bi-Si njuz, pozivajući se na američkog zvaničnika.

- IDF trenutno ima oko pet raspoređenih brigada - navodi američki TV kanal.

22.33 - IDF pozvala civile da se udalje od komande Hezbolaha u Bejrutu

IDF poziva civile da se hitno udalje od nekoliko zgrada koje pripadaju Hezbolahu u južnom predgrađu Bejruta!

Pukovnik Avišaj Adre, portparol IDF na arapskom jeziku, objavio je uz poruku i mape koje pozivaju civile da se distanciraju najmanje 500 metara od tri lokacije u Dahiji.

- Vi ste u blizini objekata Hezbolaha i IDF će snažno delovati protiv njih, radi vaše i bezbednosti članova vaše porodice, morate se odmah evakuisati i udaljiti najmanje 500 metara - navodi Adre.

22.14 - Počeli napadi na infrastrukturu Hezbolaha u blizini granice

Američki Stejt department saopštio je da je rečeno da izraelske snage gađaju infrastrukturu u blizini granice.

Izraelske snage "trenutno sprovode" ograničene kopnene operacije na mete Hezbolaha unutar Libana, saopštile su SAD kasno u ponedeljak, usred snažnog granatiranja i tenkovske vatre duž granice između dve zemlje.

- Trupe su se povukle sa položaja duž južne granice Libana sa Izraelom na najmanje pet kilometara severno od granice - rekao je za Rojters libanski bezbednosni izvor.

(Tajms of Izrael)

BONUS VIDEO: