Нијансе које видите када посетите пијацу бледе са доласком јесени, али сезонска храна је и даље пуна здравих састојака за уживање.

Стручњаци се слажу да су следећих шест намирница најбоља суперхрана за уживање током јесени, пише "Real Simple".

Фото: Shutterstock

 

 

Бундева

Најлепша јесења бундева је такође међу најбољом храном коју можете изабрати у јесењем периоду.

Бундеве су пуне антиоксиданата који јачају имуни систем, пуне су витамина А и Ц који су важни за борбу против инфекција које нападају организам.

Семенке бундеве

Ако бундеве користите само као декорацију, и даље можете уживати у неким од нутритивних предности које ово воће пружа. Месо бундеве није једина ствар која је добра за ваше здравље када је у питању ова популарна јесења храна.

FOTO: Profimedia

 

 

Ту су и семенке бундеве. Пуне су цинка - важног минерала за лечење и опоравак тела. Добар су и извор гвожђа, као и влакана и омега-3 масних киселина, које омогућавају правилно функционисање црева и срца.

Лако се пеку, а одличне су и у комбинацији са различитим зачинима. Без обзира да ли волите слане, слатке или зачињене укусе, семенке бундеве су одличан избор.

Јабуке

Једна јабука дневно је извор здравља и позната је пословица.

Нутриционисти су такође велики љубитељи јабука због нутритивног садржаја који ово воће пружа. Једна јабука садржи око пет грама влакана, као и витамин Ц и калијум.

Можете их комбиновати са различитим намирницама, попут орашастих плодова или јогурта, а можете уживати и у свежим јабукама током целе сезоне.

Нар

Нар је суперхрана у којој се најбоље ужива у јесењем периоду.

Пун је пребиотичких влакана, полифенола и витамина Ц. То га чини савршеном храном током сезоне прехладе и грипа - јача имунитет и даје дашак боје сваком јелу.

Прокељ

Прокељ је здрав, баш као и његови рођаци - карфиол и броколи. Садрже природно биљно једињење звано сулфорафан, које штити нерве и делује против рака.

Такође су пуни влакана и помажу у одржавању здравог нивоа холестерола у крви и штите од развоја рака дебелог црева и дијабетеса типа 2.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО: