Nijanse koje vidite kada posetite pijacu blede sa dolaskom jeseni, ali sezonska hrana je i dalje puna zdravih sastojaka za uživanje.
Stručnjaci se slažu da su sledećih šest namirnica najbolja superhrana za uživanje tokom jeseni, piše "Real Simple".
Bundeva
Najlepša jesenja bundeva je takođe među najboljom hranom koju možete izabrati u jesenjem periodu.
Bundeve su pune antioksidanata koji jačaju imuni sistem, pune su vitamina A i C koji su važni za borbu protiv infekcija koje napadaju organizam.
Pročitajte još
Semenke bundeve
Ako bundeve koristite samo kao dekoraciju, i dalje možete uživati u nekim od nutritivnih prednosti koje ovo voće pruža. Meso bundeve nije jedina stvar koja je dobra za vaše zdravlje kada je u pitanju ova popularna jesenja hrana.
Tu su i semenke bundeve. Pune su cinka - važnog minerala za lečenje i oporavak tela. Dobar su i izvor gvožđa, kao i vlakana i omega-3 masnih kiselina, koje omogućavaju pravilno funkcionisanje creva i srca.
Lako se peku, a odlične su i u kombinaciji sa različitim začinima. Bez obzira da li volite slane, slatke ili začinjene ukuse, semenke bundeve su odličan izbor.
Jabuke
Jedna jabuka dnevno je izvor zdravlja i poznata je poslovica.
Nutricionisti su takođe veliki ljubitelji jabuka zbog nutritivnog sadržaja koji ovo voće pruža. Jedna jabuka sadrži oko pet grama vlakana, kao i vitamin C i kalijum.
Možete ih kombinovati sa različitim namirnicama, poput orašastih plodova ili jogurta, a možete uživati i u svežim jabukama tokom cele sezone.
Nar
Nar je superhrana u kojoj se najbolje uživa u jesenjem periodu.
Pun je prebiotičkih vlakana, polifenola i vitamina C. To ga čini savršenom hranom tokom sezone prehlade i gripa - jača imunitet i daje dašak boje svakom jelu.
Prokelj
Prokelj je zdrav, baš kao i njegovi rođaci - karfiol i brokoli. Sadrže prirodno biljno jedinjenje zvano sulforafan, koje štiti nerve i deluje protiv raka.
Takođe su puni vlakana i pomažu u održavanju zdravog nivoa holesterola u krvi i štite od razvoja raka debelog creva i dijabetesa tipa 2.
(Krstarica)