Nijanse koje vidite kada posetite pijacu blede sa dolaskom jeseni, ali sezonska hrana je i dalje puna zdravih sastojaka za uživanje.

Stručnjaci se slažu da su sledećih šest namirnica najbolja superhrana za uživanje tokom jeseni, piše "Real Simple".

Foto: Shutterstock

 

 

Bundeva

Najlepša jesenja bundeva je takođe među najboljom hranom koju možete izabrati u jesenjem periodu.

Bundeve su pune antioksidanata koji jačaju imuni sistem, pune su vitamina A i C koji su važni za borbu protiv infekcija koje napadaju organizam.

Semenke bundeve

Ako bundeve koristite samo kao dekoraciju, i dalje možete uživati u nekim od nutritivnih prednosti koje ovo voće pruža. Meso bundeve nije jedina stvar koja je dobra za vaše zdravlje kada je u pitanju ova popularna jesenja hrana.

FOTO: Profimedia

 

 

Tu su i semenke bundeve. Pune su cinka - važnog minerala za lečenje i oporavak tela. Dobar su i izvor gvožđa, kao i vlakana i omega-3 masnih kiselina, koje omogućavaju pravilno funkcionisanje creva i srca.

Lako se peku, a odlične su i u kombinaciji sa različitim začinima. Bez obzira da li volite slane, slatke ili začinjene ukuse, semenke bundeve su odličan izbor.

Jabuke

Jedna jabuka dnevno je izvor zdravlja i poznata je poslovica.

Nutricionisti su takođe veliki ljubitelji jabuka zbog nutritivnog sadržaja koji ovo voće pruža. Jedna jabuka sadrži oko pet grama vlakana, kao i vitamin C i kalijum.

Možete ih kombinovati sa različitim namirnicama, poput orašastih plodova ili jogurta, a možete uživati i u svežim jabukama tokom cele sezone.

Nar

Nar je superhrana u kojoj se najbolje uživa u jesenjem periodu.

Pun je prebiotičkih vlakana, polifenola i vitamina C. To ga čini savršenom hranom tokom sezone prehlade i gripa - jača imunitet i daje dašak boje svakom jelu.

Prokelj

Prokelj je zdrav, baš kao i njegovi rođaci - karfiol i brokoli. Sadrže prirodno biljno jedinjenje zvano sulforafan, koje štiti nerve i deluje protiv raka.

Takođe su puni vlakana i pomažu u održavanju zdravog nivoa holesterola u krvi i štite od razvoja raka debelog creva i dijabetesa tipa 2.

(Krstarica)

BONUS VIDEO: