Да ли сте се икада запитали на којој температури треба да перете доњи веш? Иако ће многи помислити да је у питању температура од 90 степени, стручњаци кажу да није тако, посебно у данашње време када су материјали нешто другачији него у прошлости.

Најбољи савет је да проверите упутства на етикети. Иако прање на 90 степени сигурно убија све бактерије, у већини случајева није потребно прати доњи веш на тако високим температурама.

Прање на 60 степени довољно је да заустави ширење бактерија, док прање на 40 степени обезбеђује свежину и чистоћу, али неће елиминисати све бактерије.

Фото: Shutterstock

 

 

Иако прање на високим температурама може помоћи у убијању бактерија, треба бити опрезан јер то може скратити живот доњег веша.

Прање на 90 степени може уништити тканину и створити рупе, а еластични делови се лако могу похабати, па запамтите да на овој температури перете само памучне беле.

Најбоља пракса је да пратите упутства на етикети и одаберете температуру прања према врсти тканине.

Фото: Shutterstock

 

 

Прање на нижим температурама (40-60 степени) обично је довољно за свакодневно одржавање хигијене, уз избегавање мешања тамних и светлих боја.

На пример, гаћице, боксерице и поткошуље које су фарбане, довољно је да их оперете на температури од 40 до 60 степени. Бело памучно доње рубље може и да се прокува, али је и у том случају довољна температура од 60 степени. Чипкане гаћице могу да се перу на 40 степени, а ова температура је довољна и за грудњаке - да ли се уопште перу у машини, па проверите етикету.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО: