Крајем октобра очекује нас прелазак на зимско рачунање времена, познато и као стандардно време.

Као што је уобичајено, последње недеље у октобру долази до промене времена.

Ове године, сатове ћемо враћати уназад у ноћи између суботе, 26. октобра, и недеље, 27. октобра 2024. године. Тачно у 3:00 ујутру казаљке ћемо померити уназад за један сат, што значи да ће време поново бити 2:00 ујутру. Ова промена доноси додатни сат сна, што многи са задовољством ишчекују! Искористите ову прилику да се наспавате и прилагодите новом зимском ритму дана.

Фото: Профимедиа

 

 

Шта доноси зимско рачунање времена?

Сваке године многи се питају: „Иде ли сат напред или назад?“ Када прелазимо на зимско рачунање времена, одговор је – сат се враћа један сат уназад. Овај тренутак представља враћање "изгубљеног" сата који смо померили унапред приликом преласка на летње рачунање времена у пролеће. Са преласком на зимско време, добијамо један додатни сат сна те ноћи, што многима доноси олакшање и прилику за одмор.

Зимско рачунање времена, познато и као стандардно време, прати средњоевропско време (ЦЕТ), које је један сат испред универзалног времена (УТЦ+1). У летњем периоду, сатови су померени унапред за један сат, па се користи средњоевропско летње време (ЦЕСТ), које је два сата испред универзалног времена (УТЦ+2).

Ова сезонска промена времена уведена је како би се боље искористила дневна светлост током летњих месеци. Међутим, зимско рачунање времена, када се сат враћа уназад, многима пружа додатни одмор и омогућава боље усклађивање са природним ритмом дана током хладнијих месеци. Без обзира на то, прелазак на зимско време такође значи краће дане и ранији мрак, што може утицати на свакодневну рутину и расположење, али и омогућава више времена за опуштање у вечерњим сатима.

Наредни прелазак на летње рачунање времена очекује нас последње недеље марта следеће године, када ћемо сатове поново померити унапред. До тада, уживајте у додатном сату сна и припремите се за зимски период.

(Информер)

БОНУС ВИДЕО: