„Вајсвурст“ се традиционално служе пре него што сат откуца подне, како би се у њима уживало док су свеже, а традиционални баварски доручак обавезно прате пшенично пиво и переце

Ако се нађете на правом месту у Минхену, субота ујутро може да вам се учини као петак увече. Пивница и ресторан Гастштате Гросмарктхале (Гастстäтте Гроßмарктхалле) од раног јутра је препуна људи, а конобарице одевене у „дирндл“ (традиционалне баварске ношње) жедним гостима носе пиво, переце и беле кобасице са слатким сенфом.

„Вајсвурстфруштук“ (Wеиßwурстфрüхстüцк), или дословно, доручак са белом кобасицом у Баварској је права класика, где такви обичаји одражавају радост живота.

Фото: Shutterstock

 

 

„Вајсвурстфруштук је више од доручка. То је изговор за дружење када је прекасно за кафу, али прерано за ручак“, каже Фрауке Ротшух из Туристичке заједнице Минхена за ЦНН.

У родном месту Октоберфеста, Гастштате Гросмарктхале је најпопуларније место за окрепљујући доручак у пратњи пшеничног пива, али широм Минхена такође можете пронаћи места за вајсвурстфруштук.

Током недеље, пивница прима гладне трговце и купце са пијаца, а викендом велике столове заузимају породице и пријатељи.

Тачно порекло куваних белих кобасица од телетине, сланине, лука, першуна и зачина није познато, али је најпопуларнија прича о томе да су настале сасвим случајно. Наводно је средином 19. века, младом минхенском гостионичару Сепу Мосеру понестало овчијих црева, па је уместо њих употребио свињске.

А како не би пукла током пржења, Мосер је одлучио да их кува у води. Резултат је испао фантастично, преноси ПунКуфер.

Беле кобасице се традиционално служе пре него што сат откуца подне, како би се у њима уживало док су свеже. Кувају се на ниској температури и притом се пази да вода не прокључа.

Служе се у води у којој су се кувале. Једу се тако да се омот засече ножем па скине, а многи локалци их исисају уз обавезно умакање у сенф.

БОНУС ВИДЕО