„Vajsvurst“ se tradicionalno služe pre nego što sat otkuca podne, kako bi se u njima uživalo dok su sveže, a tradicionalni bavarski doručak obavezno prate pšenično pivo i perece

Ako se nađete na pravom mestu u Minhenu, subota ujutro može da vam se učini kao petak uveče. Pivnica i restoran Gastštate Grosmarkthale (Gaststätte Großmarkthalle) od ranog jutra je prepuna ljudi, a konobarice odevene u „dirndl“ (tradicionalne bavarske nošnje) žednim gostima nose pivo, perece i bele kobasice sa slatkim senfom.

„Vajsvurstfruštuk“ (Weißwurstfrühstück), ili doslovno, doručak sa belom kobasicom u Bavarskoj je prava klasika, gde takvi običaji odražavaju radost života.

Foto: Shutterstock

 

 

„Vajsvurstfruštuk je više od doručka. To je izgovor za druženje kada je prekasno za kafu, ali prerano za ručak“, kaže Frauke Rotšuh iz Turističke zajednice Minhena za CNN.

U rodnom mestu Oktoberfesta, Gastštate Grosmarkthale je najpopularnije mesto za okrepljujući doručak u pratnji pšeničnog piva, ali širom Minhena takođe možete pronaći mesta za vajsvurstfruštuk.

Tokom nedelje, pivnica prima gladne trgovce i kupce sa pijaca, a vikendom velike stolove zauzimaju porodice i prijatelji.

Tačno poreklo kuvanih belih kobasica od teletine, slanine, luka, peršuna i začina nije poznato, ali je najpopularnija priča o tome da su nastale sasvim slučajno. Navodno je sredinom 19. veka, mladom minhenskom gostioničaru Sepu Moseru ponestalo ovčijih creva, pa je umesto njih upotrebio svinjske.

A kako ne bi pukla tokom prženja, Moser je odlučio da ih kuva u vodi. Rezultat je ispao fantastično, prenosi PunKufer.

Bele kobasice se tradicionalno služe pre nego što sat otkuca podne, kako bi se u njima uživalo dok su sveže. Kuvaju se na niskoj temperaturi i pritom se pazi da voda ne proključa.

Služe se u vodi u kojoj su se kuvale. Jedu se tako da se omot zaseče nožem pa skine, a mnogi lokalci ih isisaju uz obavezno umakanje u senf.

BONUS VIDEO