Нова играна серија "Нобеловац" почиње са емитовањем 5. октобра. Кључне тренутке живота нашег писца у осам епизода преточио је Тихомир Станић који је глумио самог Иву Андрића, затим Иван Велисављевић и Владимир Рогановић.

Фото: Википедија/С. Крагујевић/Јавно власништво

 

Серија "Нобеловац" враћа нас у 1961. годину и прати причу о припреми и одласку у Стокхолм на доделу Нобелове награде. Паралелно са наградом, серија се бави Андрићевим детињством, књижевним делом, дипломатијом, па и љубавним животом славног писца који је увек био тајновит.

О познанству са њим проговорила је и Мира Адања Полак.

Фото: АТА имагес

 

- Он је био пацијент мога оца. Мој отац је мени говорио да је он изузетно досадан човек. Он је рекао: "То је човек који је ћутљив, ретко комуницира..." Увек сам молила оца да ме одведе да га видим - открила је Мира гостујући на Блиц ТВ, па додала:

- Једном приликом сам њега упознала и села ту. Нисам са њим разменила ниједну реченицу. Они су разговарали нешто између себе.

Мира Адања Полак је открила и какав утисак је на њу оставио сусрет са српским нобеловцем.

- На мене је оставио утисак једне веома приватне особе... Питање је колико је он уопште био занимљив као особа. Да л' би он мени био занимљив? Једно је шта ми говоримо о другима, а ретко ко зна суштине људи - закључила је.

Блиц / Информер