Лејла Залихић и њена 13-годишња ћерка преживеле су поплаве у Босни и Херцеговини. Лејла је скочила са трећег спрата и пливала три километра бујицом како би спасла своју ћерку Асју.

Лејла Залихић, жена чија је фотографија обишла регион, након што је објављено да херојским подвигом спасила своју 13-годишњу ћерку Асју из поплава у Босни и Херцеговини, испричала је како је изгледала њихова борба за живот. Лејла је мајка херој пошто је скочила с трећег спрата у воду како би спасла своје дете.

- Кућа се једном затресла, други и трећи пут, ми смо заједно са кућом пали. Мене је ту вода носила. Не знам... Ишла сам у круг и како сам ишла у круг, тако сам ваздуха узимала - испричала је Лејла за "Ал Џазиру".

Лејла и њена 13-годишња ћерка бежале су од приземља до трећег спрата. За мање од 20 минута, вода је и ту дошла до плафона. Асја каже да је у једном тренутку чула мајку како је дозива.

- Ја сам чула да се неко дере, виче упомоћ и дозива моје име. Ја сам мислила да неко ко друго него моја мама и бабо - рекла је Асја.

Лејла је тада успела да дође до ћерке и зашити је од поплава.

-Ја кажем "Асја, јеси ли то ти?", она ми каже "Јесам". Ја сам ту добила снагу и између дрва заронила доле. Ударало ме је у главу, дошла сам некако до ње, она је сва модра била, црна од хладноће - каже Лејла.

Њена ћерка је испричала како је успела да плута на води неко време, да би касније морала да се провлачи кроз шуму како би дошла до безбедног места.

- Ја сам узела неко дрво, ставила испод себе, да не бих морала да пливам, само сам плутала. У међувремену је свануло и могле смо да видимо. Онда смо ишле кроз шуму, пењале се.. Киша је ударила, хладно, ужасно - на ивици суза је рекла Асја.

Ко је мајка херој из Бутуровић Поља

Прича о Лејли Залихић, која је мајка херој, већ је обишла и расплакала регион. Лејла је у току катастрофалних поплава које су погодиле Босну и Херцеговину скочила са трећег спрата своје куће, пливала три километра бујицом и спасла своју Асју. На Лејли су видљиве повреде и она је хоспитализована. Њен супруг и ћерка су добро, док се за свекрвом још трага.

Најмање 21 жртва поплава

Спасиоци у Босни и Херцеговини и даље трагају за несталима у поплавама које су у петак погодиле део земље и довеле до катаклизме. Услови за претраживање терена у Доњој Јабланици данас су нешто бољи, киша је престала да пада. Према најновијим информацијама, поплаве су однеле 21 живот.

Због најављених обилних падавина, које се очекују 9. октобра 2024. године, са прогнозираних између 30 и 60 литара по метру квадратном, на већини хидролошких станица на подручју Јадранског слива предвиђа се пораст водостаја. 

(Курир.рс/Блиц/Ал Џазира)

БОНУС ВИДЕО: