Нови командант КФОР је италијански генерал-мајор Енрико Бардуани који је у оквиру те мисије већ службовао на Косову и Метохији, а осим задатака на Балкану, био ангажован и у Ираку, Либану и Авганистану.

Како преноси портал Балканска безбедносна мрежа, Бардуани важи за човека са посебним искуствима за тако политички и безбедносно осетљиву функцију и зато ће једну годину провести на челу војне мисије на Косову и Метохији.

 

Енрико Бардуани

 

Италија је до сада дала највећи број људи на челу КФОР и од 28 команданта, униформу војске те земље носило је 13 генерала.

Бардуани, који је на челу КФОР заменио турског генерала Оскана Улуташа, службовао је 2001. године на КиМ као заменик шефа италијанског обавештајног одељења и 2015-2016. године као шеф Кабинета команданта те мисије.

Италијани су до сада показали свест о важности заштите безбедности грађана и културних добара. Истакли су се штитећи манастир Високи Дечани и то је задатак који се званично наводи на листи приоритета италијанског сектора КФОР.

 

 

Нови командант КФОР је током каријере био ангажован у Ираку 2004. године, у Либану 2009. и у Авганистану 2019-2020. године а до сада је био заменика шефа Кабинета министра одбране задуженог за војна политичка питања и директора организације јединице министарства за политику одбране.

Генерал Бардуани завршио је војну средњу школу и војну академију и промовисан је у чин потпоручника 1990. године. Као млади официр службовао је у коњичким извиђачким јединицама и наставним центрима и од 1994. до 1996. године био је у три туре на задацима заштите поретка командир вода задуженог за подршку полицији.

Био је и командант у извиђачким јединицама ранга батаљона и пука и једне од најважнијих италијанских јединица бригаде Ариете.

Током каријере у високим официрским чиновима и као генерал балансирано се кретао између командних дужности и одбрамбене политике и зато је током мандата у Авганистану добио осетљиву позицију команданта сектора са седиштем у Херату â ТААЦ-Wест.

Од 2020. до 2022. године био је у Бриселу у Војном комитету ЕУ као начелник Кабинета председавајућег тог тела. После повратка у Италију посветио се политици одбране.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО