Фрида Кало је свог првог супруга, сликара Дијега Риверу упознала преко пријатеља. Била је очарана његовим сликарским умећем, а он њеним. Био је висок, крупан, 21 годину старији од ситне, болешљиве Фриде, због чега су их звали „слон и голубица“.

Фото: Википедија

 

Убрзо након венчања које је одржано 21. августа 1929, Фрида је схватила да Риверина љубав према њој не искључује и његове везе са другим женама, међу којима је била и њена сестра. Чезнуо је за слободом и желео да поседује сваку жену, а то му је обезбеђивао неприкосновени углед. Физички је био непривлачан, али жене су се бацале у његово наручје.

Фото: Википедија

 

У Мексику је био Бог: као сликар, представник мексичке ренесансе и идеолог радничке класе. Многе даме желеле су да му позирају и буду овековечене на његовим муралима.

Гледале су на романсу с њим као на пут до вечности. И његово политичко уверење није било искључиво према неистомишљеницима – био је ватрени комуниста, али је флертовао са капитализмом и узимао њихов новац.

Фото: Википедија

 

Дијего ју је често варао, а она како би му се осветила упуштала се у разне авантуре и са мушкарцима и женама. Све то је оставило дубоки траг на Фриду у виду душевног бола. Није имала деце.

Фрида Кало је једном приликом рекла свом мужу:

„Не тражим од тебе да ме пољубиш, нити да ми се извињаваш кад помислим да си погрешио. Нећу те ни замолити да ме загрлиш кад ми је најпотребније. Не тражим да ми кажеш колико сам лепа, макар то била лаж, нити ми напишеш нешто лепо. Нећу те ни замолити да ме позовеш да ми кажеш како ти је прошао дан, нити да ми кажеш да ти недостајем. Нећу тражити од тебе да ми се захвалиш за све што чиним за тебе нити да се бринеш о мени када ми душа тоне и наравно нећу те тражити да ме подржиш у мојим одлукама. Нећу те тражити ни да ме слушаш кад имам хиљаду прича да ти испричам. Нећу те тражити да учиниш ништа чак ни да будеш уз мене заувек. Јер ако те морам питати, не желим те више.“