Понекад нам не успе славски колач онако како смо замишљале, а ово су неке од мугућх грешака: 

Неисправна рерна 

Уколико је рена неисправна или стара грејач ће више грејати са једне стране у односу на другу, што ће да доведе до пуцања.

Тесто које није довољно нарасло

Битно је да квасац буде добар и да тесто промешате неколико пута да би тесто нарасло. Ако није довољно нарасло може се догодити да лако пукне.  

Фото: Shutterstock

 

 

Сувише тврдо или влажно тесто

Разредите тврдо тесто, а додајте брашна у влажно, да би испало мекано и ваздушасто. 

Суво тесто

Потребно је да прекријте тесто фолијом или крпом јер ако дуго буде стајало на ваздуху-осушиће се и лакше ће да пукне.

Брашно је лоше чувано

Битно је да брашно чувате на хладном и сувом месту. Влага ће лоше утицати на тесто, уколико је лоше пући ће приликом печења. 

Улога горњег грејача у рерни

Увек је битна улога горњег грејача у рерни. Славски колач У ставите на средину рерне, уколико га ставите близу горњег грејача, сушиће се па ће шансе да пукне бити веће.

Фото: Shutterstock

 

 

(Трпеза)

БОНУС ВИДЕО: