Ponekad nam ne uspe slavski kolač onako kako smo zamišljale, a ovo su neke od mugućh grešaka:
Neispravna rerna
Ukoliko je rena neispravna ili stara grejač će više grejati sa jedne strane u odnosu na drugu, što će da dovede do pucanja.
Testo koje nije dovoljno naraslo
Bitno je da kvasac bude dobar i da testo promešate nekoliko puta da bi testo naraslo. Ako nije dovoljno naraslo može se dogoditi da lako pukne.
Pročitajte još
Suviše tvrdo ili vlažno testo
Razredite tvrdo testo, a dodajte brašna u vlažno, da bi ispalo mekano i vazdušasto.
Suvo testo
Potrebno je da prekrijte testo folijom ili krpom jer ako dugo bude stajalo na vazduhu-osušiće se i lakše će da pukne.
Brašno je loše čuvano
Bitno je da brašno čuvate na hladnom i suvom mestu. Vlaga će loše uticati na testo, ukoliko je loše pući će prilikom pečenja.
Uloga gornjeg grejača u rerni
Uvek je bitna uloga gornjeg grejača u rerni. Slavski kolač U stavite na sredinu rerne, ukoliko ga stavite blizu gornjeg grejača, sušiće se pa će šanse da pukne biti veće.
(Trpeza)
BONUS VIDEO: