Ponekad nam ne uspe slavski kolač onako kako smo zamišljale, a ovo su neke od mugućh grešaka: 

Neispravna rerna 

Ukoliko je rena neispravna ili stara grejač će više grejati sa jedne strane u odnosu na drugu, što će da dovede do pucanja.

Testo koje nije dovoljno naraslo

Bitno je da kvasac bude dobar i da testo promešate nekoliko puta da bi testo naraslo. Ako nije dovoljno naraslo može se dogoditi da lako pukne.  

Foto: Shutterstock

 

 

Suviše tvrdo ili vlažno testo

Razredite tvrdo testo, a dodajte brašna u vlažno, da bi ispalo mekano i vazdušasto. 

Suvo testo

Potrebno je da prekrijte testo folijom ili krpom jer ako dugo bude stajalo na vazduhu-osušiće se i lakše će da pukne.

Brašno je loše čuvano

Bitno je da brašno čuvate na hladnom i suvom mestu. Vlaga će loše uticati na testo, ukoliko je loše pući će prilikom pečenja. 

Uloga gornjeg grejača u rerni

Uvek je bitna uloga gornjeg grejača u rerni. Slavski kolač U stavite na sredinu rerne, ukoliko ga stavite blizu gornjeg grejača, sušiće se pa će šanse da pukne biti veće.

Foto: Shutterstock

 

 

(Trpeza)

BONUS VIDEO: