У серији се од многобројних ликова појављују и Андрићева супруга Милица Бабић коју у серији игра Селма Алиспахић, али и њена мајка Зорка Бабић коју је на малим екранима дочарала Бранка Петрић.

Фото: В. Данилов

 

На почетку разговора за Информер, Бранка нам је открила како је дошло до тога да добије ролу у овој драми чију режију потписује Тихомир Станић.

- Тихомир и ја се познајемо одавно као колеге. Знам колико је он глумио и наступао говорећи Андрићева дела на сцени. Једног дана смо се рели и реко ми је: "Бранка, играћеш мајку Андрићеве супруге". Тако то иде, увек је све спонтано. Било је то пре годину и по дана. Веома сам се обрадовала. Снимање смо после лако одрадили - почиње причу Бранка и додаје да се није посебно припремала за своју улогу:

- Припрема за њу су били мој живот и моје године. Имам довољно година да сам могла да играм мајку Милици Бабић, Андрићевој супрузи. Сведок сам тог времена које се приказује у серији, а за глумца је веома важно да осети епоху коју игра.

Бранка је имала прилику да се неколико пута сретне са Ивом Андрићем и описала нам како га памти.

Фото: Профимедиа

 

- Виђала сам Андрића, али га нисам познавала. Био је у Управном одбору Југословенског драмског позоришта када сам ја као млада глумица дошла у ту кућу. Ујутру сам ге сретала на улазу у холу позоришта. Био је увек озбиљан. Неколико пута сам му се јавила, али он ми није одговарао. Реч с њим нисам проговорила. Онда сам рекла да га више нећу поздрављати - каже Бранка.

Глумица открива да су сцене у Андрићевом стану које се могу видети у серији снимане на аутентичном месту.

- Сцене које смо снимали у стану Иве Андрића снимали смо баш на Андрићевом венцу где је он и живео са супругом Милицом - каже Бранка.

Информер