Командант специјалних снага "Quds Force", Иранске револуционарне гарде (ИРГЦ), Исмаил Кани, појавио се данас ујутро на церемонији у спомен на бригадира ИРГЦ-а Абаса Нилфорушана.

Њега су Израелци убили у ваздушном нападу на Либан, извештава Ројтерс, позивајући се на иранску државну телевизију.

Фото: Профимедиа

 

 

Није га било недељама

Недељама су трајале спекулације о његовој судбини након израелског напада на Бејрут раније овог месеца, у којем је убијен наводни наследник вође Хезболаха, Саеда Хасан Насралах - Хашем Сафидин.

Прошле недеље појавиле су се информације да је Кани жив те да је под истрагом у Ирану због безбедносних пропуста које је открила држава.

С друге стране, канал Тасним, повезан с ИРГЦ-ом, тврдио је да је генерал ИРГЦ-а, Ибрахим Џабари, рекао државним медијима како је Кани у потпуности здрав и да ће ускоро примити признање од ајатолаха Алија Хамнеија.

Ко је Исмаил Кани?

Исмаил Кани (67) рођен је у Мешхаду на североистоку Ирана и борио се за Револуционарну гарду током иранско-ирачког рата 1980-их. Он је именован за шефа снага "Quds Force" након што су САД убиле његовог претходника Касема Сулејманија у нападу дроном у Багдаду 2020. На тој функцији управљао је про-иранским паравојним милицијама широм Блиског истока.

Кани је радио заједно са Сулејманијем као заменик команданта снага "Quds Force" касних 1990-их. Када је постао шеф снага "Quds Force", Кани је обећао да ће потиснути америчке снаге са Блиског истока у знак освете за Сулејманијеву смрт.

Фото: Профимедиа

 

 

Али Кани није одржавао исте блиске везе са савезницима у региону као његов претходник, према западним политичким и војним стручњацима. У поређењу са Сулејманијем, Кани је задржао нижи профил мање уочљиве јавне личности.

Нестанак Канија пријавила су два висока иранска званичника пре неколико недеља, наводи Ројтерс.

Један од званичника рекао је да је био у јужном округу Бејрута Дахији током израелског напада за који се наводи да је био на мети следећег претпостављеног лидера Хезболаха, Хашема Сафиедина.

Фото: Профимедиа

 

 

У понедељак, 7. октобра, заменик команданта снага Кудс Ираж Масџеди негирао је тврдње да је Кани повређен у израелском бомбардовању. Снаге "Quds Force" су саопштиле да је Кани "доброг здравља".

Ројтерс је такође известио да је Кани добро и да би требало да добије медаљу од иранског врховног вође, позивајући се на иранске новинске извештаје.

- Командант Кани је савршеног здравља и добиће "Фатих медаљу" од врховног вође у наредним данима - рекао је Ибрахим Џабари, саветник Канија, за новинску агенцију Тасним.

Фото: Профимедиа

 

 

Међутим, уверавања Револуционарне гарде не заустављају све већи број гласина о томе где се Кани налази, а гласине су подгрејане чињеницом да се није појављивао у јавности.

Неки извештаји са Блиског истока сугеришу да је приведен на испитивање у оквиру истраге Револуционарне гарде о могућем продору Израела у њихове мреже.

(Индеx.хр)

БОНУС ВИДЕО: