Komandant specijalnih snaga "Quds Force", Iranske revolucionarne garde (IRGC), Ismail Kani, pojavio se danas ujutro na ceremoniji u spomen na brigadira IRGC-a Abasa Nilforušana.

NJega su Izraelci ubili u vazdušnom napadu na Liban, izveštava Rojters, pozivajući se na iransku državnu televiziju.

Foto: Profimedia

 

 

Nije ga bilo nedeljama

Nedeljama su trajale spekulacije o njegovoj sudbini nakon izraelskog napada na Bejrut ranije ovog meseca, u kojem je ubijen navodni naslednik vođe Hezbolaha, Saeda Hasan Nasralah - Hašem Safidin.

Prošle nedelje pojavile su se informacije da je Kani živ te da je pod istragom u Iranu zbog bezbednosnih propusta koje je otkrila država.

S druge strane, kanal Tasnim, povezan s IRGC-om, tvrdio je da je general IRGC-a, Ibrahim DŽabari, rekao državnim medijima kako je Kani u potpunosti zdrav i da će uskoro primiti priznanje od ajatolaha Alija Hamneija.

Ko je Ismail Kani?

Ismail Kani (67) rođen je u Mešhadu na severoistoku Irana i borio se za Revolucionarnu gardu tokom iransko-iračkog rata 1980-ih. On je imenovan za šefa snaga "Quds Force" nakon što su SAD ubile njegovog prethodnika Kasema Sulejmanija u napadu dronom u Bagdadu 2020. Na toj funkciji upravljao je pro-iranskim paravojnim milicijama širom Bliskog istoka.

Kani je radio zajedno sa Sulejmanijem kao zamenik komandanta snaga "Quds Force" kasnih 1990-ih. Kada je postao šef snaga "Quds Force", Kani je obećao da će potisnuti američke snage sa Bliskog istoka u znak osvete za Sulejmanijevu smrt.

Foto: Profimedia

 

 

Ali Kani nije održavao iste bliske veze sa saveznicima u regionu kao njegov prethodnik, prema zapadnim političkim i vojnim stručnjacima. U poređenju sa Sulejmanijem, Kani je zadržao niži profil manje uočljive javne ličnosti.

Nestanak Kanija prijavila su dva visoka iranska zvaničnika pre nekoliko nedelja, navodi Rojters.

Jedan od zvaničnika rekao je da je bio u južnom okrugu Bejruta Dahiji tokom izraelskog napada za koji se navodi da je bio na meti sledećeg pretpostavljenog lidera Hezbolaha, Hašema Safiedina.

Foto: Profimedia

 

 

U ponedeljak, 7. oktobra, zamenik komandanta snaga Kuds Iraž Masdžedi negirao je tvrdnje da je Kani povređen u izraelskom bombardovanju. Snage "Quds Force" su saopštile da je Kani "dobrog zdravlja".

Rojters je takođe izvestio da je Kani dobro i da bi trebalo da dobije medalju od iranskog vrhovnog vođe, pozivajući se na iranske novinske izveštaje.

- Komandant Kani je savršenog zdravlja i dobiće "Fatih medalju" od vrhovnog vođe u narednim danima - rekao je Ibrahim DŽabari, savetnik Kanija, za novinsku agenciju Tasnim.

Foto: Profimedia

 

 

Međutim, uveravanja Revolucionarne garde ne zaustavljaju sve veći broj glasina o tome gde se Kani nalazi, a glasine su podgrejane činjenicom da se nije pojavljivao u javnosti.

Neki izveštaji sa Bliskog istoka sugerišu da je priveden na ispitivanje u okviru istrage Revolucionarne garde o mogućem prodoru Izraela u njihove mreže.

(Index.hr)

BONUS VIDEO: