Пленковић је оптужбама на рачун Милановића покушао да придобије посланике опозиције да гласају за Владин предлог подршке Украјини, на који је председник Хрватске раније одбио да да претходну сагласност. Да би предлог Владе био усвојен Пленковићу је потребна двотрећинска већина посланичких гласова.  

Он је казао да због Милановића у НАТО-у не знају хоће ли Хрватска остати поуздан савезник или ће им у невољи окренути леђа.

- Не знају јесмо ли ми земља која ће помоћи жртви - казао је премијер подносећи годишњи извештај о раду Владе у хрватском парламенту.  

Оценио је да у Хрватској има пуно политичких актера који немају "нити минималан елемент идентификације" с ЕУ или НАТО, због чега долази до јавне расправе о томе треба ли земља да помогне Украјини, што је назвао "апсурдним" и "срамотним".  

Пленковић је опозицију позвао да размисле шта њихово гласање чини за међународни кредибилитет Хрватске.

Фото: Профимедиа

 

- Где ћете нас одвести вашим гласом? У позицију непоузданог савезника и неодговорног партнера који не помаже жртви, па макар и симболично? - упитао је Пленковић опозицију.  

Рекао је да је земља свој спољнополитички утицај демонстрирала ове године када се доносила одлука о отварању преговора о приступању Европској унији с Босном и Херцеговином, при чему је било, како је рекао, "јако пуно отпора".

- Покренули смо иницијативу, сами смо звали председницу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен и тадашњег холандског премијера Марка Рутеа, сами дошли у Сарајево и растумачили земљи која је тада била најскептичнија у доношењу одлуке да постоје снажни разлози и испуњени критеријуми и реформе који се сада испуњавају брже него пре и у марту је донета одлука која мења стратешки пут нама најважније суседне земље - рекао је Пленковић.   

Нагласио је важност Хрвата изван Хрватске, објаснивши да им се, између осталог, придаје пажња "знатно повећаним средствима за финансирање њихових активности очувања хрватског идентитета, културе и језика".  

- Подршке које се најбоље виде у Босни и Херцеговини, где финансирамо изградњу Хрватског народног казалишта, Свеучилишта у Мостару, где дајемо огроман допринос финансирању и КБЦ-а у Мостару, али и других здравствених установа - казао је Пленковић, пренела је Хина.  

БОНУС ВИДЕО: