Лосос је већ дуго омиљена риба међу љубитељима здравља, захваљујући високом уделу омега-3 масних киселина и позитивном утицају на здравље срца и смањење упала.

Фото: Схуттерстоцк

 

Међутим, нутриционисти истичу да срделе имају чак и више омега-3 масних киселина, а уз то пружају низ додатних здравствених предности.

Осим што су изванредан извор омега-3 масних киселина, срделе садрже и значајну количину протеина, витамина Д и витамина Б12. Ови витамини кључни су за јачање костију, потпору имунолошком систему и одржавање здраве коже. Срделе су такође богате калцијумом који доприноси производњи колагена, што је важно за здравље зглобова и младолик изглед коже.

Фото: Профимедиа

 

Срдела је јефтинија и одрживија опција

За разлику од лососа, срделе су обично јефтиније и представљају еколошки одрживију опцију што их чини идеалним избором за све који траже храњиве, а приступачне намирнице. Осим тога, срделе су врло свестране у кулинарству и могу се прилагодити различитим јелима и укусима.

Имајте на уму да лимун, першун и свеж парадајз савршено надопуњују укус срделе. Препоручује се бирање срдела конзервисаних у маслиновом уљу или води, без додатака и конзерванса.

Најбољи начини припреме срделе
Печење на роштиљу један је од најукуснијих и најздравијих начина припреме срделе јер задржава сочност и природни окус. Довољно је очистити срделе, премазати их маслиновим уљем, додати со и пар капи лимуна па их кратко пећи на високој температури.