Редитељ Емир Кустурица затражио је да Виши суд у Београду забрани Желјку Митровићу емитовање снимка који је креирала вештачка интелигенција, а у којем се користи Кустуричин лик и глас.

Фото: Н. Скендерија

 

- Због коришћења технологије за лажирање и креирање увредљивог синтетизованог аудио и видео снимка, Емир Кустурица захтева да Посебно одељење за високотехнолошки криминал Вишег јавног тужилаштва у Београду покрене поступак и захтева уклањање предметног снимка, да РЕМ покрене поступак против ПИНК-а а да Виши суд у Београду донесе привремену меру и забрани Желјку Митровићу даље емитовање и да на било који други начин учини доступним у јавности незакониту обраду гласа и лика, наводи се у саопштењу.

- Незаконито коришћење вештачке интелигенције за креирање лажних и монтираних снимака познат као ‘дипфејк’ (деепфаке), је препознато у многим државама као друштвено опасно за демократско друштво, елементарна лјудска права али и за безбедност грађана, истичу из адвокатске канцеларије.

Фото: АТА имагес

 

Канцеларија додаје да творац снимка увреду и незаконито поступање не може правдати наводном сатиром, истичући да „снимак није ни сатира, ни уметнички ни било који правно дозволјени облик изражавања већ законом забрањено поступање супротно јавном интересу“.

Емир Кустурица објавио је ауторски текст под насловом „Шта нам је, дакле, урадио Жекс?“, на који му је власник ТВ Пинка одговорио снимком који је направила вештачка интелигенција, а у којем су искоришћени редитељев лик и глас како би се направио видео материјал у којем Кустурица наводно говори о немилим догађајима из Рибникара и Младеновца спомињући дечака убицу и Уроша Блажића.

 

 

Како је одговорио Жељко Митровић

- Дакле, прича почиње овако, Жеx и ја пре тачно 20 година шетамо његовим фимским градом и разговарамо о различитим могућностима и све то много пре него што је Жеx почео да хода по води и да пркоси гравитацији, да лети по Шимановцима, као и да је свевишњи лично, а не стари добри Жеx. Заправо почео је да ради све оно што треба да ради творац а не Жеx. Е сад, истини за вољу, ја не знам зашто све то творац не ради и шта све ту наука чепрка, али свакако Жеxу све то не сме бити дозвољено јер није он добитник Златне палме већ ја, а ја нити летим нити ходам по води, истини за вољу више и не режирам, али какве то има везе, историја мора стати тамо где сам ја стао и тачка, објавио је власник Пинка на мрежи "X" спорни видео, користећи вештачку интелигенцију како би изгледало као да то изговара Кустурица.

Подсетимо, власник "Пинка" Жељко Митровић је овај видео на "X" мрежи објавио након ауторског текста Емира Кустурице у ком се спомиње његово име и презиме.

- У којој Србији? Оној која је заменила свој аутентични историјски ток за тзв. квантне скокове, скокове који су у оптичком свету Жељка Митровића Жекса и људи које он представља били нешто што је дизало социјалне моделе на нивое које сви хоће да достигну. Сви хоће да буду богати, сви хоће да буду славни и сви хоће да буду видљиви што се потврђује кроз мреже које су дале онима који се зову нико да буду неко, написао је и наставио:

- Ту се у неку руку, на срећу, показала и духовитост нашег народа, међутим, код деце се одразило директно кроз оно што је доступно већ са 11-12 година, стоји између осталог у тексту, па се дотакао ријалитија:

- Од свих ријалитија, онај који има најизраженију универзалну вредност, је последњи ријалити Жељка Митровића званог Жекс, који је, у ствари, пренос са телевизије у реални позоришни простор и дешава се на месту где је некад био диван биоскоп "Одеон".

Блиц