Став православне цркве према вантелесној оплодњи је комплексан и често зависи од конкретне јурисдикције (нпр. Српске, Руске или Грчке православне цркве), а ево шта на ову тему каже Александар Ђурђевић, дипломирани мастер теолог.

- Српска православна црква није се изјаснила и нема јасан став о овој теми. Међутим, неки свештеници изнели су своје личне ставове. Отац Предраг Поповић каже да се боримо за своју децу јер се тако боримо за живот. Још нам каже да гледамо на који год начин можемо да дођемо до потомства. Нека је благословено - рекао је Ђурђевић на почетку излагања.

 

 

- У Постању, приликом стварања света, Бог људима даје прву заповест која гласи: рађајте се и множите се и напуните Земљу. Професор Драган Милин ово "рађајте се" преводи као "оплођујте се" - прича Ђурђевић и додајте:

- Дете је велики божји благослов, а наука је ту да помогне. Неки наводе да је вантелесна оплодња прихватљива када се користе спрематозоиди и јајне ћелије супружника, под условом да се ембриони не замрзавају, да не долази до уништавања ембриона, да нема сурогат мајчинства и коришћења донорског материјала треће особе.

Док се многи парови суочавају са тешким одлукама у вези са родитељством, важно је истражити различите опције и одлуку донети у вези са моралним и социјалним аспектима. Рађајте се и множите се и напуните Земљу. Волите се – закључује вероучитељ.

Тема је изазвала бројне реакције на мрежама, а ми вам преносимо најзанимљивије.

Фото: Shutterstock

 

 

- Ја сам с вером у Бога и кренула на ВТО. Читана нам молитва у манастиру Беочин и манстиру Нимник – имали смо благослов. Спавали под Острогом и молили се Светом Василију. Прва ВТО успешна, са оплођена три ембриона, и сва три убачена јер смо тако хтели и јер је воља Његова, па како буде. Зачела се једна бебица, срећни смо, наравно, и захвални. Трансфер ембриона био на 19. августа на Преображење, термин одређен 12. маја на празник Светог Василија Острошког. Не могу бити грешна јер знам да је Бог све време уз мене и за нас навија - поделила је своје искуство корисница Инстаграма Магдалена.

- Па и успешност вантелесне оплодње опет је по Његовој вољи. Ја то гледам тако. Боље да се прича о узроцима... Подршка свима који су у том процесу и који се боре за потомство - поручује друга корисница.

- Уз помоћ божје воље и молитве, уз помоћ ВТО поступка добили смо кћерку. Сматрам да је божја воља изнад све и да без њега медицина не може баш све - написала је на Инстаграму једна Александра.

 - А што да не и донорски материјал, и сурогат мајка? Па како онда тумачимо усвајање. Сурогат мајка тако можда спасе своју већ рођену децу, то и јесте најчешћи случај да те жене траже начин да помогну својим породицама. И наука и медицина су од Бога, свако добро нам дато треба употребити. Децу крстити, пригрлити и одгајати у духу светом православном. И та деца размоножиће се. Бог је милостив - пише Зорица.

(Жена Блиц)

БОНУС ВИДЕО: