Ајфелова кула пројектована је за Париску изложбу одржану 1889. године. Изложба се одржавала поводом прославе стогодишњице француске револуције.

Фото: Схуттерстоцк

 

Намера је да кула буде симбол и главна атракција изложбе, а првобитно је било замишљено да буде привремена грађевина, али је била толико популарна да јој је било дозвољено да стоји након Светске изложбе. Данас је то један од најзначајнијих симбола Француске и главна туристичка атракција, која сваке године дочекује милионе посетилаца.

Кулу је подигао француски инжињер Густав Ајфел. Изградио је многобројне мостове у Француској и у свету, али и конструкцију за Кип слободе на улазу у њујоршку луку.

Ајфелова кула је висока 324 метра, а метална структура је тешка 7.300 тона. Торањ је 40 година био највиша грађевина на свету. До врха има 1.665 степеница. Од 2022. године, Ајфелова кула је званично висока 330 метара.

Одржавање торња се састоји у наношењу премаза на целу структуру од 50 тона боје сваких седам година ради заштите од корозије. Повремено се боја мења. Тренутно је торањ смеђе боје.