С обзиром на то да се Србија налази између центра веома високог ваздушног притиска са североистока и нижег са запада, веома је ветровито, а очекује се и даље појачање интензитета југоисточног ветра, истиче метеоролог аматер Ђорђе Ђурић.

Умерен до јак југоисточни ветар дуваће током данашњег дана, у кошавском подручју повремено са олујним ударима.

Најјачи ударе кошаве очекују се у суботу, а на југу Баната достизаће брзину од 100 км/х, нарочито у Вршцу.

У Вршцу овог јутра кошава има ударе од 87 км/х.

Због кошаве осећај хладноће биће израженији, али и мало ублажен због сунчаног времена током дана, а знатно више израженије ноћу и у вечерњим часовима.

Температуре овог јутра у већем делу земље крећу се око 10 степени.

Максимална температура биће данас од 16 до 20°C, у Београду до 17°C.

Како ће Србија остати под утицајем антицклона и веома високог ваздушног притиска, стабилно, суво и ведро време задржаће се и наредних седам до 10 дана, уз температуре углавном око просека за ово доба године, а то су вредности од 15-16 до 20-21°C, тако да током појединих дама могу бити и мало изнад нормале.

Снажне олује и падавине са централног и јужног Медитерана неће моћи да продру унутар нашег подручја и то управо захваљујући напоменутом високом ваздушном притиску.

Када је реч о кошави, ветар ће већ у недељу бити у слабљењу, од понедељка ће престати и да дува, а умерен до појачан југоисточни ветар најдуже ће се задржати на југу Баната и у доњем Подунављу.

(Телеграф)

БОНУС ВИДЕО: