У манастиру Тумане је 20. октобра свечано обележена десетогодишњица обретења (откривања) моштију Светог Јакова.

У 8.30 часова служена је архијерејска Литургија, након које су мошти Светог Јакова литијски пренете кроз народ Божији, саопштили су из овог манастира.

 

Литургију је служио архиепископ пожаревачки и митрополит браничевски Игнатије са митрополитом битољским Петром, архиепископом и митрополитом врањским Пахомијем, митрополитом тетовскогостиварским Јосифом, архиепископом крагујевачким и митрополитом шумадијским Јованом, архиепископом ромулијанско-зајечарским и митрополитом тимочким Иларионом и епископом топличком Петром.

Фото: Фацебоок/Dimitrije Plecevic

 

Светој Литургији присуствовало је бројно монаштво, свештенство и верни народ из читавог света.

Радоје Арсовић рођен је 1894. године у селу Кушићи надомак Ивањице. Након образовања у Србији, у Француској је успешно завршио студије и стекао два доктората из филозофије на Сорбони, а из права у Момпељеу. 1929. године био је именован за амбасадора Краљевине Југославије у Француској. Тридесетих година прошлог века када је упознао Св. владику Николаја и богомољачки покрет, напустио је дипломатску службу и посветио се монашком подвигу. Био је неуморан подвижник и мисионар. Као исповедник вере пострадао је 1946. године. Сахрањен је у манастиру Туману.

Фото: Фацебоок/Dimitrije Plecevic

 

У децембру 2014. године са благословом владике браничевског Игњатија, отворен је његов гроб и његове мошти су се показале целима и нетрулежнима. Од 2017. године Српска православна црква га прославља као светитеља под именом преподобни Јаков Нови Тумански.

Фото: Јутјуб принтскрин/Телевизија Храм

 

Након обретења његових светих моштију многи су се исцелилили у манастиру Тумане управо у молитвама призивајући овог угодника Божијег.

БОНУС ВИДЕО: