Никола Тесла водио је врло дисциплинован и необичан живот, што се одражавало и у његовој исхрани. Познато је да је често радио дуге сате, често прескакао оброке и водио аскетски начин живота док је био посвећен својим експериментима. Његови блиски сарадници сведочили су да је био веома умерен у исхрани.

Извори сугеришу да је његова исхрана укључивала једноставне намирнице, као што су поврће, воће и млечни производи. Тесла је волео супу, посебно чорбу од поврћа, а често је јео и јабуке. У својој аутобиографији, „Моји изуми“, описује како доручкује млеко и јаја, док је ручак често прескакао.

Фото: Профимедиа

 

Тесла је сматрао да је исхрана кључна за добро здравље. „Најважнији елемент моје животне шеме је моја исхрана. Не можете очекивати да машина добро функционише ако јој не обезбедите одговарајуће гориво“, говорио је. Истицао је да су му два оброка дневно довољна, што је допринело његовом здрављу и апетиту.

Осим што је волео млеко и јаја, Тесла је често јео поврће и чорбе, наглашавајући важност поврћа због витамина и пробавних својстава. Такође је спомињао и воће, истичући да шећер у малим количинама није опасан.

Иако је понекад јео месо, то је било веома ретко. У разговору о исхрани, изјавио је: „Месо једем врло ретко, једном или двапут годишње“, док је рибу сматрао лакше сварљивом алтернативом.

Фото: Профимедиа

 

Милијан Стојанић, који је истраживао Теслаову исхрану, наглашава да су млечни производи, мед и умјерено алкохолна пића била кључна у његовом јеловнику. Такође је истакао да Тесла никада није јео из округлих тањира, што је повезано с његовим детињством.

Тесла је такође практиковао пост током свог живота и имао специфичан приступ спавању, често спавајући само неколико сати. У једном од својих изјава рекао је: „Долазим из породице дуговечних људи који су познати по томе да нису пуно спавали. Мој сан ме не брине, јер осећам огромну енергију након што мало одспавам.“

Овај увид у исхрану и животни стил Николе Тесле показује како су једноставне навике и дисциплина обликовале његову изванредну каријеру и дуговечност.

(Најжена)

БОНУС ВИДЕО: