Београђани су претходних дана видео снимцима бележили појаву лисица на неколико локација у граду - прво су виђене у једном делу Дедиња, поред контејнера, како претурају отпад, потом на тротоару на Јулином брду, па на Дорћолу и Земуну. Како су сведочили на друштвеним мрежама, животиње нису биле уплашене, мирно су стајале и посматрале пролазнике. То је изазвало пометњу и бригу грађана. Из Ловачког савеза поручују да појава лисица није неуобичајена, али да људи не треба да их "чачкају".

У појединим деловима Београда није необично видети дивље животиње на улици. Сетимо се само дивљих свиња које су неколико пута шетале градским улицама, затим су примећени фазани у парковима, јежеви на тротоарима, али и лисице поред контејнера и то углавном у касним сатима.

Међу онима који су се уплашили је Јелена са Јулиног брда која се синоћ касно враћала са тренинга и на путу до своје зграде затекла је чак три лисице.

"Није ми било свеједно када сам их видела. Ровариле су поред контејнера. Једна је била на контејнеру и развлачила је нешто попут кобасица, док се друга вртела око кесе с хлебом. Трећа је стајала поред њих и посматрала их. Спазила ме је и у том тренутку, ноге су ми се одсекле. Гледала је право у мене", прича Јелена.

Додаје да је требало да прође поред лисица, али није смела. Стајала је у месту неколико минута и чекала.

"Стајала сам јер сам се уплашила. Плашим се паса луталица, а камоли лисица које су се отимале око кесе, помислих: само ми фали да ме нападну. А онда су у једном моменту почеле да се јуре. Више нису обраћале пажњу на мене, све док ми није зазвонио телефон. Тада су се погледале, као у оним хорор филмовима. Пошто је телефон неколико секунди звонио, док сам га пронашла у торби, оне су побегле у правцу парка".

"Плашим се због деце"

Јелена каже да у том делу насеља има пуно деце, те да се највише плаши да лисице не искоче у неком тренутку док су тинејџери напољу.

"Деца имају тренинге до касно, нека од њих се враћају сама или у друштву другара и никад се не зна. Можда лисица неће њима ништа урадити, али с друге стране, можда ће их деца 'чачкати', па изазвати њихов бес. Ко зна", прича Јелена.

Мирне лисице које не беже од људи, представљају притајену претњу, упозорио је пре неког времена ловац са Сувобора, Бошко Миловановић и истакао да им у тим ситуацијама никако не прилазите јер могу бити поприлично опасне.

Из Ловачког савеза Србије за Нова.рс наводе да појава лисица на улицама града није неуобичајена. Објашњавају због чега се оне појављују, као и како они који их виде треба да реагују.

"Лисице се јављају у приградским насељима и то није ништа неуобичајено. Виђени су чак и шакали. Уопште не морају да буду бесне. Углавном буду код контејнера јер траже храну. Наравно, забрањен је одстрел јер је урбана зона. За њих су задужене службе из ‘Зоохигијене'", објашњавају из Савеза.

Додају да су се лисице махом појављивале на Новом Београду, али су виђене и на другим локацијама, у којима постоје запуштени и неодржавани делови.

Бораве у шумама и жбуњу, а излазе ноћу. Свакако, у тим тренуцима, према њима не трепа поступати насилно, него их само заобићи, саветују они.

"Никако не треба да се приближавате лисицама. У том моменту требало би позвати надлежне службе. Посебна напомена за оне који су у тим тренуцима са својим љубимцима. Тек тада никако не прилазите лисици ако је видите јер она може да одреагује на вашег пса. Те дивље животиње су уплашене када се нађу у урбаној средини. Оне нису опасне, док их не дирате. Али ако је ‘чачнете’, може свашта да се деси.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО: