Било да црни лук сецкате на шните као за салату или за пржење, вероватно га ставите под млаз воде да сперете евентуално неки део љуске ако је којим случајем остао. Међутим, стручњаци истичу да лук треба опрати са све љуском.

Фото: Shutterstock

 

– Важно је опрати лук пре него што га огулите и употребите зато што прво прање лука под млазом воде може спречити да прљавштина и бактерије на спољашњем делу пређу на „месо“ лука приликом његовг љуштења – рекао је Руи Хуанг, члан одељења за производе од воћа и поврћа Института за прехрамбене технологе.

Фото: Shutterstock

 

Он упозорава да би могло бити бактерија у земљишту где се узгаја лук, које се потом могу проширити на њега самог, пише „Simply recipes“.

– Спољашња љуска лука може бити контаминирана разним бактеријама и оне могу изазвати болести које се преносе храном изазивају забринутост – каже он.

Међутим, многи истичу да нема потребе то радити, јер би било потпуно исто као када бисте прали банану или поморанџу пре конзумације. 

БОНУС ВИДЕО: