Bilo da crni luk seckate na šnite kao za salatu ili za prženje, verovatno ga stavite pod mlaz vode da sperete eventualno neki deo ljuske ako je kojim slučajem ostao. Međutim, stručnjaci ističu da luk treba oprati sa sve ljuskom.

Foto: Shutterstock

 

– Važno je oprati luk pre nego što ga ogulite i upotrebite zato što prvo pranje luka pod mlazom vode može sprečiti da prljavština i bakterije na spoljašnjem delu pređu na „meso“ luka prilikom njegovg ljuštenja – rekao je Rui Huang, član odeljenja za proizvode od voća i povrća Instituta za prehrambene tehnologe.

Foto: Shutterstock

 

On upozorava da bi moglo biti bakterija u zemljištu gde se uzgaja luk, koje se potom mogu proširiti na njega samog, piše „Simply recipes“.

– Spoljašnja ljuska luka može biti kontaminirana raznim bakterijama i one mogu izazvati bolesti koje se prenose hranom izazivaju zabrinutost – kaže on.

Međutim, mnogi ističu da nema potrebe to raditi, jer bi bilo potpuno isto kao kada biste prali bananu ili pomorandžu pre konzumacije. 

BONUS VIDEO: