Путин је председавао састанком чији је рад планиран у две фазе - прво у форми заседања, а затим дискусије за истим столом, јавила је РИА Новости.

- Овог пута, Русија као председавајућа позвала је најближе суседе Русије, пријатељске земље са којима нас спаја заједничка историја живота - рекао је Путин отварајући састанак.

На састанак су позвани представници 36 земаља, укључујући шефове Заједнице независних држава, Азије, Африке, Латинске Америке и шефове међународних организација, преноси Танјуг.

Путин је након састанака на конференцији за новинаре изнео резултате самита, а један од најзанимљивијих тренутака приликом прес конференције стигао је у тренутку када Дмитриј Песков, портпарол Кремља, дао реч ББЦ-ијевом новинару Стиву Розенбергу који је Путина директно изазвао питањима.

Фото: Профимедиа

 

- Редак гост ових дана - прво је Песков најавио Розенберга,а онда је уследило питање упућено руском председнику.

- Прочитао сам декларацију БРИКС-а, тамо се говори о глобалној стабилности, регионалној стабилности и сигурности и о поштеном свету. То је мото и овог самита - започео је Розенберг. 

- Али, како се то поклапа с вашим делима у протекле две и по године? Где је ту правда, стабилност и сигурност? Укључујући сигурност Русије. Пре почетка специјалне војне операције, руска територија није нападана дроновима, нису бомбардовани руски градови, нити су стране силе окупирале руску територију - питао је Путина новинар ББЦ-ија.

- У оквирима сигурности, да ја вас питам, да ли је фер што смо се годинама жалили нашим западним партнерима да не шире НАТО на исток? Да ли је фер што су нас лагали у лице, обећавајући да таквог ширења неће бити? Је ли фер што су се завукли у наше двориште и почели да граде војне базе? Је ли то фер? - узвратио је Путин и наставио:

- Је ли фер извести државни удар у Украјину 2014, занемарујући све принципе међународног права и повељу УН-а? Финансирали су државни удар у Украјини, гурајући ситуацију до фазе усијања. Да ли је то фер у оквирима глобалне сигурности? Говорили смо им, не чините то, нарушавате нашу сигурност. Свеједно су учинили. Је ли то фер? Поента је да правде нема. Ми хоћемо то променити. И променићемо - одговорио је Путин.

Руски председник новинару ББЦ-ија је за крај дозволио још једно питање. Розенберг је Путина питао о недавним обавештајним извештајима британске службе МИ5 у којима се наводи да је руска обавештајна агенција иницирала операцију која је и даље у току а њена је суштина створити, како тврди МИ5, "трајни хаос на британским и европским улицама", преноси Јутарњи.

Путин је на те тврдње почео да се смеје.

- Хвала вам што сте ме подсетили на то питање. То што говорите је чиста глупост - одговорио је новинару ББЦ-ија.

БОНУС ВИДЕО: