У недавном документарцу ХБО-а под називом "Money electric: The Bitcoin master", редитељ Кулен Хобак је директно уперио прст у канадског криптографа и програмера софтвера Питера Тода, оптужујући га да је креатор биткоина под псеудонимом Сатоши Накамото.

Тод се, како преноси Wired, од тада скрива, указујући на више од деценије дуг лов на вештице за особом која је покренула биткоин– појединца за којег се претпоставља да држи кључеве потенцијално милијарде долара вредне криптовалуте.

Накамото, мрачни псеудоним који стоји иза особе за коју се сматра да је развила биткоин и аутора беле књиге која га је представила пре скоро две деценије, је тема многих спекулација о његовом правом идентитету.

Фото: Профимедиа

 

 

 

Тод је демантовао овај извештај, рекавши за Wired: "Да се зна, ја нисам Сатоши".

"Мислим да је Кулен креирао оптужбе о Сатошију због маркетинга", додао је он. "Требао му је начин да привуче пажњу за свој филм".

Тод је, међутим, само једна у низу од особа које су јавно оптужене да су Накамото.

Фото: Јутјуб принтскрин

 

 

Али након што је против своје воље избачен у центар пажње, Тод је сада отишао "у илегалу". Хобак, са своје стране, остаје уверен да Тод јесте Накамото.

"Иако, наравно, не можемо директно да кажемо да је он Сатоши, мислим да имамо веома јак аргумент", рекао је Хобак за Wired.

БОНУС ВИДЕО: