Њихово истраживање, наиме, показало је да љуска кокошјег јајета може настати само из протеина који се ствара у јајницима кокоши, што значи да је кокошка морала постојати пре јајета, пише Дејли Мејл.

Тај протеин, објашњавају научници, зове се ОЦ-17 и делује попут катализатора који убрзава развој љуске, а тврда љуска је потребна да заштити жуманце у којем се развија пиле.

Научници су у истраживању користили суперкомпјутер ХЕЦТоР, како би могли да зумирају унутрашњост јајета и прате његов развој.

Оно што су открили је да је протеин ОЦ-17 кључан за подстицање кристализације у раним стадијумима развоја љуске тако што претвара калцијум карбонат у кристале калцита који праве љуску.

Кристали калцита се, иначе, могу наћи у костима и оклопима разних животиња, с тим да се код кокошака он ствара брже него код било које друге врсте и производи шест грама љуске у 24 сата.

Фото: Танјуг/АП

 

И тим научника са Универзитета Нанџинг и Универзитета у Бристолу испитао је 51 фосилну врсту и 29 живих врста, све из породице Амниота - што укључује сисаре, гуштере, диносаурусе, крокодиле, птице и кокошке.

Открили су да најранији земаљски амниоти можда нису првобитно положили јаја са тврдом љуском - или су рађали живе младе или се дешавала трећа опција, названа продужено задржавање ембриона (ЕЕР).

За разлику од тврдих шкољки, које, када се положе, садрже потомство које је само сноп ћелија, ЕЕР омогућава родитељима да дуже задрже фетус у материци и да рађају живо потомство у различитим развојним фазама — већ на почетку формирања удова.

Фото: Shutterstock

 

- Оваква трудноћа долази са еволуционим предностима - каже Џозеф Китинг, један од аутора студије са Универзитета Нанџинг.

Другим речима: истраживачи су закључили да су се најранији заједнички преци породице Амниота вероватно ослањали на продужено задржавање ембриона за размножавање, чиме су бацили ново светло у успостављену теорију о љускама јајета, која је инсистирала да је јаје са тврдом љуском неопходно за развој животиња, па самим тим и кокошке.

Технички, кокошка какву данас познајемо настала је након што су амниоти прешли на полагање јаја са тврдом љуском.

(Блиц жена)

БОНУС ВИДЕО: