NJihovo istraživanje, naime, pokazalo je da ljuska kokošjeg jajeta može nastati samo iz proteina koji se stvara u jajnicima kokoši, što znači da je kokoška morala postojati pre jajeta, piše Dejli Mejl.

Taj protein, objašnjavaju naučnici, zove se OC-17 i deluje poput katalizatora koji ubrzava razvoj ljuske, a tvrda ljuska je potrebna da zaštiti žumance u kojem se razvija pile.

Naučnici su u istraživanju koristili superkompjuter HECToR, kako bi mogli da zumiraju unutrašnjost jajeta i prate njegov razvoj.

Ono što su otkrili je da je protein OC-17 ključan za podsticanje kristalizacije u ranim stadijumima razvoja ljuske tako što pretvara kalcijum karbonat u kristale kalcita koji prave ljusku.

Kristali kalcita se, inače, mogu naći u kostima i oklopima raznih životinja, s tim da se kod kokošaka on stvara brže nego kod bilo koje druge vrste i proizvodi šest grama ljuske u 24 sata.

Foto: Tanjug/AP

 

I tim naučnika sa Univerziteta Nandžing i Univerziteta u Bristolu ispitao je 51 fosilnu vrstu i 29 živih vrsta, sve iz porodice Amniota - što uključuje sisare, guštere, dinosauruse, krokodile, ptice i kokoške.

Otkrili su da najraniji zemaljski amnioti možda nisu prvobitno položili jaja sa tvrdom ljuskom - ili su rađali žive mlade ili se dešavala treća opcija, nazvana produženo zadržavanje embriona (EER).

Za razliku od tvrdih školjki, koje, kada se polože, sadrže potomstvo koje je samo snop ćelija, EER omogućava roditeljima da duže zadrže fetus u materici i da rađaju živo potomstvo u različitim razvojnim fazama — već na početku formiranja udova.

Foto: Shutterstock

 

- Ovakva trudnoća dolazi sa evolucionim prednostima - kaže DŽozef Kiting, jedan od autora studije sa Univerziteta Nandžing.

Drugim rečima: istraživači su zaključili da su se najraniji zajednički preci porodice Amniota verovatno oslanjali na produženo zadržavanje embriona za razmnožavanje, čime su bacili novo svetlo u uspostavljenu teoriju o ljuskama jajeta, koja je insistirala da je jaje sa tvrdom ljuskom neophodno za razvoj životinja, pa samim tim i kokoške.

Tehnički, kokoška kakvu danas poznajemo nastala je nakon što su amnioti prešli na polaganje jaja sa tvrdom ljuskom.

(Blic žena)

BONUS VIDEO: