Постоје многи обичаји који се раде на дан Свете Петке, 27. октобра сваке године, али посебни су они који се морају обавити уочи празника. Вече пред Свету Петку има посебно значење, те се након вечере иде одмах на спавање. Према једном народном веровању, уколико вам се Света Петка укаже у сну, то може да значи две ствари, или ћете бити награђени или је то опомена и позив да се промените. Веровање је да се Света Петка јавља у сну да вам покаже да сте на добром путу или да вас кроз снове упозори.

Постоји оно што пре спавања мора да се обави. Обавезно се треба трипут прекрстити, па изговорити молитву:

"Помози Боже, Света Петко и Света Недељо, опрости нас ако смо што погрешили; помози ми и сачувај ме Боже од туђе беде невиђене; сачувај ме од рђавих мисли; помози сутрашњи данче; дај Боже здравље, добро да спавам, рђаво да не сним, већ смиље и босиље; дај Боже здравље, срећу и напредак и да здрави и живи дочекамо сутрашњи дан!

Ова светитељка је значајна за православце јер је помагала болеснима и сиромашнима, а верује се и да је посебна заштитница жена.

Постоје породице које се традиционално држе исте трпезе годинама, не марећи за верске обичаје, али правила кажу да постоје мрсне и посне славе. Према веровању, на овај дан жене не месе хлеб, али припремају ручак на уобичајен начин. Ноћ уочи празника се читава породица моли за помоћ светитељки, а на празник жене не перу веш и не баве се ручним радовима.

Једно веровање се посебно односи на воду која се назива аџијазма и сматра се лековитом. У Београду се њен извор налази у Капели Свете Петке, у Доњем граду на Београдској тврђави, Калемегдану.

Ова се вода поштује од давнина, а предање каже да је њу пронашао један витез и да се њоме излечила краљева кћи. По њој је названа и црква Ружица која је подигнута уз извор. Верује се да лековита вода извире и на извору Свете Петке у насељу Железник, недалеко од Београда, у манастиру Раковица код Београда, као и у месту Извор код Параћина.

Због лековитих својстава њене воде, за коју се сматра да уз помоћ молитве светој Петки исцељује болести очију, екцеме на кожи и лицу, али и друга обољења, са дубоком вером свако ко дође и узме воду у специјалној флашици оставља неки прилог. Много је људи баш овде нашло лијека за своју бољку.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО