У последњим годинама, истраживачи су открили да се два дела копна, која чине други по величини и други по броју становника континент, почињу да се раздвајају.

То је отворило пут за нови океан који ће се протезати кроз средину тог континент. Ако се ствари наставе овим темпом, могли бисмо ускоро видети ситуацију у којој ће земље попут Замбије и Уганде добити своју обалу, упркос томе што су тренутно затворене за море.

 

 

Иако многе промене на Земљи можда нису очигледне голим оком, тектонске плоче се непрекидно крећу. Земљина литосфера, која се састоји од коре и горњег дела омотача, подељена је на неколико ових тектонских плоча.

Кретање тектонских плоча у одређеном делу света мења нашу планету какву познајемо.

Пукотина се налази на граници 3 тектонске плоче

Рецензирани часопис "Геопхyсицал Ресеарцх Леттерс" потврдио је да се ствара нови океан док афрички континент почиње да се цепа на пола.

Пукотина се налази на границама афричке, арапске и сомалијске тектонске плоче. Током последњих 30 милиона година, арапска плоча се полако удаљава од афричког континента.

Фото: Јутјуб принтскрин/Africa Infohub

 

 

Сомалијска плоча се такође удаљава од афричке плоче - одваја се кроз Источноафричку плочу у том процесу.

Захваљујући напретку у технологији, посебно коришћењем ГПС инструмената, стручњаци могу прецизно одредити овакве помераје копна. Марин геофизичар и професор на Универзитету Калифорнија, Кен Мекдоналд, рекао је: "Уз ГПС мерења, можете мерити брзине кретања до неколико милиметара годишње.

 

 

Добијамо нови океан

- Како добијамо све више мерења из ГПС-а, можемо да стекнемо много јаснију слику онога што се дешава - рекао је.

Говорећи о целокупном открићу, Мекдоналд је додао: "Аденски залив и Црвено море ће поплавити Афарски регион и ући у Источноафричку Велико раседну долину, чиме ће постати нови океан, а тај део Источне Африке ће постати свој посебан мали континент."

Иако је још увек далеко неколико милиона година, такав географски догађај ће довести до новог океана дуж целе Велико раседне долине.

Ово се већ догађа, према речима стручњака.

(Униланд, Блиц)

БОНУС ВИДЕО