На Провом програму РТС-а, емитовано је већ шест епизода серије "Нобеловац", чији ауторски тим је осам година прикупљао грађу и консултовао све расположиве изворе како би што аутентичније представили личност Иве Андрића.

Гледаоци овог ТВ остварења имали су прилику да се упознају са каталогом личности које су биле део епохе нашег најпознатијег књижевника, а у овој серији заблистало је мноштво глумаца са простора бивше Југославије. 

Кога све гледамо у серији "Нобеловац"?

Публика је имала прилику да у "Нобеловцу", већ у првој епизоди, након 30 година паузе, види глумицу Весну Пећанац. 

У серији је као једини и прави избор заблистала и босанскохерцеговачка глумица Селма Алиспахић и то у улози Андрићеве супруге, Милице Бабић Андрић. 

Фото: Принтскрин РТС

 

Свој тренутак добио је и млади хрватски глумац Игор Јуринић, у роли младог Иве Андрића. 

Фото: Принтскрин РТС

 

Посебно место у срцу публике заузела је глумица Александра Плескоњић Илић, која тумачи чувену Исидору Секулић. 

Фото: Принтскрин РТС

 

Међу набројанима, уписало се име и глумице Иване Жигон, кћерке чувеног глумачког пара Стеве и Јелене Жигон. Ивана је оживела лик Јулијане Луле Вучо, супруге југословенског књижевника Александра Вуча, ког у "Нобеловцу" тумачи Светозар Цветковић.

Ивана Жигон последњи пут се појавила на филму 2004. године, а у серији давне 1996. године.

Фото: Принтскрин РТС

 

Глумац Вахид Џанковић, који свој раскошни таленат домаћој публици показује већ 15 година, тумачи чувеног Елија Финција.

Ко је глумац који тумачи Јосипа Броза Тита у серији "Нобеловац"?

Рола доживотног председника Југославије припала је глумцу Словенског народног позоришта Драма у Љубљани, и бившег директора ове културне установе, Игору Самобору.

Фото: Принтскрин РТС

 

Словеначка и европска публика познаје га као Пер Гинта, Хамлета, Раскољникова, Магбета, Дон Жуана, Фоса, Фауста. 

Има шест Бортшникових награда за најбољег глумца. Године 2012. добио је и Бортшников прстен за животно дело и најмлађи је носилац овог најзначајнијег словеначког позоришног признања. 

Фото: Профимедиа

 

Игоров непретенциозан начин глуме подразумева студиозност и велику посвећеност која овој уметности даје узбудљив, савремени сензибилитет. 

Број драмских улога које је Игор Самобор створио последњих деценија довољан је за изузетну колекцију префињене глуме.

За словеначке медије Самобор је својевремено признао да у свом послу мора да буде "мислилац".

- Као глумац желим да будем и "мислилац", а не само извршилац идеја и промишљања који су ми прописани. И сама размишљам о стварима које ме окружују. Желим да дам своје мишљење кроз улогу која ми се нуди, или кроз материјал којим се бавим. Наравно, основа је у тексту, али и ја имам своје мишљење о самом тексту и желим да гледаоци то знају - истакао је глумац, па открио како се спрема за своје улоге:

Фото: Принтскрин РТС

 

- Приликом проучавања улоге страшно је важан први утисак – шта миришем из текста, шта ме узбуђује или привлачи и наводи на одређена размишљања. Затим долази ред на проучавање читавог периода. У ком тренутку се аутор нашао када је писао текст? Какво је било његово тумачење времена у коме је живео. И онда у овоме тражим паралеле са данашњим временом и са својом перцепцијом тренутка. На пример, које су то теме у којима се препознајем. И онда долазимо веома далеко у овој основној рефлексији. А онда у игру улазе оне техничко-позоришне компоненте. Трагам за изразом који одговара аутору и мени самом - открио је Игор Самобор својевремено.

Србија Данас