Када је у питању путовање авионом, једна од ствари која нас највише брине је авионска карта или њена цена. Наравно, желимо да пронађемо најјефтиније. Наиме, цене авионских карата увек варирају у зависности од бројних фактора. Неки од ових фактора су понуда и потражња, сезона у којој летимо, да ли су купљени неколико недеља унапред или су у последњем тренутку итд. Ипак, чини се да и дан у недељи када их купујемо игра велику улогу у цени авионских карата, пише Мисс7.24сата.хр.

Фото: Профимедиа

 

Наиме, једна студија, у којој су анализирани подаци са странице Гугл летови, показала је да цене авионских карата расту како се ближи крај недеље. Тако, на пример, цена карте за лет између две америчке савезне државе у понедељак износи 213,44 долара, а у уторак је нешто јефтинија, односно само за неколико центи, па износи 213,31 долара.

Али пред крај недеље цене почињу да расту, па је цена карте у петак за исти лет 238,47 долара, а у суботу, који се сматра најскупљим даном, цена карте је 241,61 долара. Али вец́ у недељу цене поново почињу да падају за 20 и више долара, па се недеља заправо сматра најповољнијим даном за куповину авионске карте.

Као што смо већ рекли, саме цене зависе од бројних фактора, али од тога зависи и драстична разлика. Један од ових фактора је авио-компанија код које купујемо карте, па ће неке од њих држати разлику у цени што мањом, односно свега неколико долара или евра, док ц́е неке дозволити драстичне скокове и падове цена током целе недеље.