Теодора Младеновић (12) из алексиначког села Грејач остала је без десне ноге након што је 7. новембра прошле године ударио аутобус. Њено лечење и даље траје, па се тренутно налази Специјалној болници за рехабилитацију и ортопедску протететику у Београду, где се припрема за ношење протезе која би јој омогућила да устане из инвалидских колица.

Међутим, њен отац Ивица жели да својој мезимици обезбеди најбоље протетичко помагало, чија је цена око 20.000 евра. Надао се да ће новац од осигурања покрити трошкове куповине протезе, али га је као гром из ведра неба погодио одговор осигуравајућег друштва да је Теодора главни кривац за несрећу, те да им припада минимална надокнада.

- Теодора има право на бесплатну протезу, али то је она класична која ће јој омогућити да се како - тако креће и ништа више. Како ми је речено, треба јој око годину дана да се оспособи да са њом хода. Знам да постоји помагало које би јој омогућило скоро нормалан живот, желим да јој га набавим, нисам ни од кога тражио помоћ, надао сам се да ћу добити новац од осигурања. Међутим, износ који јој припада, осигуравајуће друштво је умањило за чак 70 одсто, због наводне кривице мог детета за несрећу. Несхватљиво ми је како су утврдили да је њен допринос тако висок, схватио бих да су висину надокнаде штете умањили за двадесет, па и тридесет одсто, али ово је нечувено – објашњава Ивица.

Младеновић је ангажовао нишку адвокатицу Јелену Николић која је на првостепену одлуку осигуравача поднела приговор.

- Поднела сам захтев за остваривање права по основу осигурања од аутоодговорности за Теодору и тражила 4.900.000 динара укупно за физичке и душевне болове, претрпљени страх, наруженост и тешки инвалидитет детета. За њеног оца предложила сам надокнаду од 500.000 динара за душевни бол због тешког инвалидитета блиског лица. Сматрам да је то правична надокнада ако се узме у обзир да је дете задобило прелом бутне кости, вишеструки прелом слабинског дела кичме и карлице, повреде унутрашњих органа те да јој је ампутирана десна нога.

Пресудом Основног суда у Алексинцу на основу споразума о признању кривичног дела, возач аутобуса је осуђен на шест месеци затвора у кућним условима, што је довољан основ да се затражи надокнада штете за оштећену. Међутим, осигуравач је умањио износ који им припада за чак 70 посто, не наводећи никакве критеријуме које је користио да би установио да је Теодорин допринос несрећи толико висок. Упутила сам приговор на њихову одлуку, али је и он одбијен, такође без навођења примењених метода за оцену доприноса актера несреће – објашњава Николић.

Како се наводи у одлуци осигуравача у коју смо имали увид, Теодори би требало да припадне 3.050.000 динара, али се због њеног доприноса несрећи, тај износ умањује за 2.135.000, тако де јој се нуди само 915.000 динара. Њеном оцу из истог разлога, признаје се надокнада од само 141.000 динара. У одговору на приговор на ову одлуку, осигуравач је навео да је допринос од 70 одсто малолетнице, основни узрок настанка саобраћајне незгоде.

- Она је наглим скретањем испред аутобуса створила опасну ситуација, па се од стране стручног лица компаније и чланова комисије установљава да је њен допринос несрећи 70 одсто, док је возач аутобуса удесу допринео са 30 одсто – наводи се у одлуци достављеној заступнику Ивице Младеновића.

Ивичин адвокат Јелена Николић најављује да ће се обратити Народној банци Србије као последњој инстанци која одлучује у оваквим случајевима.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".